Myzus persicae sulzer (Hemiptera: Aphididae)'nin biyolojisine ana yaşının etkileri üzerinde araştırmalar
Studied on the maternal age effects on the biology of myzus persicae sulzer (Hemiptera: Aphididae)
  1. Tez No: 346621
  2. Yazar: ÖZGE ANAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARSAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aphididae, Myzus persicae, Şeftali yaprakbiti, ana yaşı, biyoloji, gelişme dönemi, ömür, canlı kalma oranı, Aphididae, Myzus persicae, Green peach aphid, maternal age, biology, development time, longevity, survival rate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmada Myzus persicae Sulzer (Hemiptera: Aphididae) bireylerinin gelişme süresine, canlı kalma oranlarına, preovipozisyon, ovipozisyon, postovipozisyon sürelerine, ömrüne ve toplam yavru sayısına ana yaşının etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için ananın birinci gün, yedinci gün ve on beşinci gün bıraktığı yavru bireylerin biyolojileri izlenmiştir. Denemeler, 26±1ºC sıcaklık, % 65±5 orantılı nem ve aydınlanma süresi 16:8 saat olan koşullara göre hazırlanmış iklim odasında yapılmıştır. Ana yaşının I. ve III. nimf dönemlerinin gelişme süresine etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu görülmüş, diğer biyolojik parametrelere etkisi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. On beşinci gün bırakılan bireyler I. nimf dönemini en kısa sürede ortalama 1,29 günde, birinci gün ve yedinci gün bırakılan bireyler ise 1,64 ve 1,38 günde tamamlamıştır. III. nimf dönemi gelişme süresini birinci gün bırakılan bireyler en kısa sürede ortalama 1,24 günde, yedinci gün ve on beşinci gün bırakılan bireyler 1,52 ve 1,61 günde tamamlamıştır. Birinci gün, yedinci gün ve on beşinci gün bırakılan bireyler toplam gelişme süresini sırasıyla ortalama 5,68; 5,44 ve 5,92 günde tamamlamıştır. En kısa ovipozisyon süresi ortalama 8,23 günle birinci gün bırakılan bireylerde görülmüştür. En uzun ömür on beşinci gün bırakılan bireylerde görülürken, en yüksek toplam yavru sayısı birinci gün bırakılan bireylerde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study aimed to find out the effect of the maternal age to the nymphal development time, survival rate, preoviposition, oviposition and postoviposition period, longevity and total number of nymph of Myzus persicae Sulzer (Hemiptera: Aphididae). Thus, adults of the first day, seventh day and fifteenth day left offpring biology observed. Experiments, conducted in a controlled climate room condition at temperature 26±1ºC, relative humidity % 65±5, and 16:8 photoperiod. Maternal age effects of first and third nymphal development times been shown to be a statistically significant effects, the effect of other biological parameters were statistically insignificant. On the fifteenth day left nymphs completed first nymphal period development time in a minimal time 1,29 days, on the first and seventh day left nymphs 1,64 and 1,38 days. On the first day left nymphs completed third nymphal period development times in a minimal time 1,24 days, seventh day and fifteenth day left nymphs 1,52 and 1,61 days. First day, seventh day and fifteenth day left nymphs completed development times 5,68; 5,44 and 5,92 days. On the first day left adults completed oviposition period in a minimal time 8,23 days. The longest longevity was on the fifteenth day left nymphs, while the highest number of nymphs was on the first day left nymphs.