The propertıes of ayran made wıth water addıng to yoghurt and mılk
Yoğurt ve sütün sulandirilmasi ile üretilen ayranlarin özellkleri
- Tez No: 346693
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: ayran, viscosity, asidity, water adding
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada süte su katılarak ve yoğurda su katılarak 2 farklı şekilde ayran üretilmiş ve ayran örneklerine %0,75 ve %1 ve %1,25 oranında tuz ilave edilmiştir. Ayran örneklerinin total bakteri sayısı muhafaza süresinin artması ile birlikte artmıştır. Ayran örneklerinin asit oluşturan bakteri sayısı 4,6×104kob/mL ile 1,8×106 kob/mL arasında değişmiştir. Örneklerde tuz oranı arttıkça asit oluşturan bakteri sayısı azalmıştır. Ayran örneklerinin maya küf ve koliform grubu bakteri sayıları standart değerlerin üzerinde bulunmuştur. Ayran örneklerinin pH değerleri 3,65 ile 4,07 arasında değişmiştir. Genellikle yoğurda su katılarak yapılan örneklerin pH değerleri süte su katılarak yapılan ayran örneklerinden daha yüksek bulunmuştur. Ayran örneklerinin titrasyon asitliği 25,46 SH ile 37,96 SH arasında değişmiştir. Muhafaza süresi arttıkça asitlik derecesi de artmıştır. Örneklerin viskozitesi 83,0 ve 165,5 sentipoiz arasında değişmiştir. Genellikle ayran örneklerine katılan tuz miktarının artması viskozitenin artmasına neden olmuştur. Duyusal değerlendirme sonucunda; yoğurda su katılarak yapılan ve %0,75 ile %1 tuz ilave edilen ayran örnekleri diğer örneklere göre daha çok beğenilmiştir. 2013, 44 sayfa Anahdar Kelimeler: ayran, asitlik, pH, su katılması, viskozite
Özet (Çeviri)
In this study, ayran samples were prepared with water adding to milk and water adding to yoghurt. Then, salt was added to Ayran at 0.75%, 1.00%and 1.25%ratios. The total aerobic mesophilic bacteria counts of ayran samples increased as storge times increased. The acid forming bacteria count of samples were between 4.6×104 cfu/mL and 1.8×106 cfu/mL. As salt ratio of ayran samples increased the acid forming bacteria counts decreased. The yeast - mould and coliform counts of ayran samples were higher than standard values. The pH degrees of ayran samples were found between 3.65 and 4.07. The pH degree of the samples made with water adding to yogurt were higher than that of with water adding to milk. The acidity of samples were found at between 25.46 SH and 37.96 SH. The viscosity of samples were found between 83.0 centipoise and 165.5 centipoise. Generally, as the salt ratio added to samples increased, the viscosity of samples increased too. Panelists preferred the samples with water adding to yogurt and the samples added salt of 0.75% and 1.00%. 2013, 44 pages