Fizik öğretiminde sınıf yönetimi ile öğretim yönteminin ilişkisinin belirlenmesi
What is the relation between the class management and the way of teaching in physics lessons
- Tez No: 346819
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik öğretimi, sınıf yönetimi, öğretim yöntemi, Physics teaching, class management, the way of teaching
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim fizik öğretmenlerinin fizik öğretiminde sınıf yönetimi ile öğretim yöntemi arasında ilişkiyi belirlemeye çalışmak ve elde edilen sonuç ve bulgulara uygun öneriler oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, 2012-2013 Anadolu yakası Ataşehir, Kadıköy ve Üsküdar ilçelerindeki devlet liseleri örneklem olarak alınmıştır. Araştırmada, öğretmenlere yönelik Fizik öğretiminde sınıf yönetimi ile öğretim yönteminin ilişkisi ile ilgili soruların olduğu uzman denetiminde bir anket geliştirilmiştir. Anket, devlet okulunda görev yapan 107 fizik öğretmenine uygulanmıştır. Anketin hepsi geri dönmüştür. Araştırmada yedi alt probleme cevap alınmaya çalışılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler frekans, ağırlıklı ortalama, t testi, kruskal wallis-H testi, Mann whitney-U analizi teknikler kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This reseach was conducted to investigate the relationship between the class management in teaching physics and the way of teaching for the physics teachers in high schools. In the research, schools in Ataşehir, Kadıköy and Üsküdar regions in Istanbul during the 2012-2013 teeaching year, as examples. In the research, the question ?what is the relation between the class management and the way of teaching in physics lessons? was aked by conducting a survey that was developed under expert supervision. The survey was conducted to 107 physics teeachers in various public high schools. All the surveys have been returned. In the research, 7 subquestions have been tried to answer. The data from the surveys have been analized through frequency, weighted average, t test, kruskal wallis-H test and Mann Whitney-U analysis.