Okul yöneticileri arasındaki uyumsuzluğun okul çalışanları üzerindeki etkisi
Effect of inconsistency between school administrators on school staff
  1. Tez No: 346822
  2. Yazar: CELALETTİN PEKŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, Yönetici, Uyumsuzluk, Okul Çalışanları, Tokat
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Okullar gelecek nesillerin yetiştirildiği sağlıklı bir eğitim ortamı oluşturulması gereken yerlerdir. Okul yöneticilerinin birbirleri ve diğer okul çalışanları ile ilişkileri uygun bir eğitim ortamı için gereklidir. Okul yöneticileri arasındaki uyumsuzluk, çatışma ortamı eğitim ortamının da zarar görmesine, dolayısıyla da eğitimin amaç ve hedeflerinden uzaklaşılmasına yol açabilmektedir. Bu araştırma, Tokat ili Merkez ilçesinde sinde toplam 16 resmi devlet lisesinde görev yapan 304 lise öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlere 6 sorudan oluşan demografik özellikleri belirlemeye yönelik ve 30 sorudan oluşan okul yöneticilerinin aralarındaki uyumsuzluğun okul çalışanları üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlayan anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda yapılan ANOVA ve Bağımsız T-Testi sonuçlarına göre öğretmenlerin cinsiyetlerine, yaşlarına, branşlarına, okullardaki öğrenci sayılarına ve öğrenim durumlarına göre, okul yöneticilerinin aralarındaki uyumsuzluğun okul çalışanları üzerinde anlamlı düzeyde bir farklılaşmaya yol açmadığı, farklılığın sadece öğretmenlerin çalıştığı okula göre olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Schools are the places where next generations are educated and a good educational environment has to be formed. In order to be a good educational environment, there must be a good communication among school administrators and between school administrators and staff. Inconsistency between school administrators may cause conflict and damage on educational environment and also it is likely to cause to get away from aim and goal of education. This survey was carried out with participation of 304 high school teachers working in central district of Tokat province. Questionnaire including 6 questions related with determining the demographic characteristic and 30 questions to measure the effect of inconsistency between school administrators on school staff was applied to teachers According to ANOVA and independent T- test which was done at the end of survey, in terms of genders, ages, branches of teachers, number of students at school and educational status of them, inconsistency among administrators did not lead to differentiate at quite level on school staff. It was determined according to school teachers worked.