Okul yöneticileri ve öğretmenlerde narsisizm ile iş motivasyonu arasındaki ilişki
The relationship between narcissism and work motivation in school administrators and teachers
- Tez No: 772993
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ÇUHADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: narsisizm, iş motivasyonu, öğretmen, okul yöneticisi, eğitim yönetimi, narcissism, work motivation, teacher, school administrator, educational administration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bir okulun amaçlarının gerçekleştirilebilmesi okul yöneticileri ve öğretmenlerin güdülenmeleri gerektiği açıktır. Bu güdü mekanizmasına anlamlı bir etki yapan ya da yapmayan her türlü değişkene büyük bir önem atfetmesinden rahatlıkla bahsedilebilir. Bu çalışmada amaç, okul yöneticileri ve öğretmenlerin iş motivasyon ve narsisizm düzeyleri arasındaki ilişkinin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, okul türü, öğrenim düzeyi değişkenleri temelinde incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 öğretim yılında, seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen Edirne ili merkez ve ilçelerinde yer alan ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 499 okul yöneticisi ve öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gagné ve arkadaşları tarafından 2010 yılında geliştirilen ve Türk kültürüne uyarlaması Çivilidağ ve Şekercioğlu (2017) tarafından yapılan Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği ve ayrıca Raskin & Terry (1988) tarafından geliştirilen ve Türk kültürüne uyarlaması Atay (2009) tarafından yapılan Narsistik Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Araştırmada; okul yöneticileri ve öğretmenlerin narsisizm düzeyi ile iş motivasyonu düzeyleri arasındaki ilişkinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda öğretmen veya okul yöneticilerinde narsisizm ve iş motivasyonu ilişkisinin farklı şiddette olduğu görülmüştür. Tespit edilen bu ilişki okul yöneticilerinde öğretmenlere göre daha güçlü bir korelasyon katsayısına sahip olduğu görülmüştür. Narsisizm düzeyinin, çok boyutlu iş motivasyonu ölçeği motive olmama alt faktörü ile arasında anlamlı bir ilişki olmadığı içsel motivasyon alt faktörü ile düşük düzeyde ilişki olduğu, dışsal düzenleme-sosyal alt faktörü ile düşük düzeyde ilişki olduğu, kişisel düzenleme alt faktörü ile orta düzeyde ilişki olduğu, dışsal düzenleme-maddesel alt faktörü ile anlamlı bir ilişki olmadığı, içe yansıtılan düzenleme alt faktörü ile orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Okul yöneticileri ve öğretmenlerde cinsiyet değişkeninin ile narsisizm düzeyi arasında anlamlı bir farka sebep olduğu ve erkeklerin narsisizm düzeyinin kadınların ortalamasından fazla olduğu görülmüştür, iş motivasyonu üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı saptanmıştır. Devlet veya özel okulda çalışma durumunun ile narsisizm düzeyi üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı görülürken, çalıştığı sektör değişkenin iş motivasyonu ile arasında anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Yaş değişkeni ile narsisizm ve iş motivasyon düzeyi arasında negatif yönde anlamı ve düşük düzeyde bir ilişkisi olduğu anlaşılmaktadır. Mesleki kıdem yılının ve öğrenim düzeyi değişkenlerinin ise her iki değişken üzerinde anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçların ile alanyazında yapılan diğer çalışmalarla paralellik gösterdiği görülmüştür. Araştırmanın genel sonucu olarak, okullarda iş motivasyonu sağlamak adına okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin narsisizm düzeylerinin önemli bir değişken olduğu anlaşılmıştır. Örneklemin daha geniş tutulmasının evreni daha iyi yansıtan sonuçlar vereceği, elde edilen sonuçların çalışan alımlarında göz önünde bulundurulması ve kariyer danışmanlığında kullanılmasının faydalı olacağı hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is clear that school administrators and teachers need to be motivated in order to achieve the goals of a school. It can easily be mentioned that he attaches great importance to any variable that does or does not have a significant effect on this motivation mechanism. The aim of this study is to examine the relationship between school administrators and teachers' work motivation and narcissism levels on the basis of gender, age, professional seniority, school type, education level variables. The sample of the study consists of 499 school administrators and teachers working in primary, secondary and high schools located in the center and districts of Edirne province, which was determined by random sampling method in the 2021-2022 academic year. As a data collection tool in the research, Multidimensional Work Motivation Scale developed by Gagné et al. in 2010 and adapted to Turkish culture by Çivilidağ and Şekercioğlu (2017), as well as Narcissistic Scale developed by Raskin & Terry (1988) and adapted to Turkish culture by Atay (2009). Personality Inventory was used. In the research; It was determined that the relationship between the narcissism level of school administrators and teachers and their work motivation levels was moderate. As a result of the study, it was seen that the relationship between narcissism and work motivation in teachers or school administrators was of different severity. This relationship was found to have a stronger correlation coefficient in school administrators than in teachers. The level of narcissism does not have a significant relationship with the non-motivation sub-factor of the multidimensional work motivation scale, there is a low relationship with the intrinsic motivation sub-factor, a low relationship with the external regulation-social sub-factor, and a moderate relationship with the personal regulation sub-factor, It was determined that there was no significant relationship with the external regulation-material sub-factor, but a moderate relationship with the introjected regulation sub-factor. It was found that there was a significant difference between the gender variable and the level of narcissism in school administrators and teachers, and that the narcissism level of men was higher than the average of women, and it did not create a significant difference on work motivation. While it was seen that there was no significant difference between the state or private school working status and the level of narcissism, it was determined that the variable of the sector in which he worked did not make a significant difference between his work motivation. It is understood that there is a negative and low level relationship between the age variable and the level of narcissism and work motivation. It was determined that the variables of professional seniority and education level did not make a significant difference on both variables. It has been observed that the results obtained show parallelism with other studies in the literature. As a general result of the research, it has been understood that the narcissism levels of school administrators and teachers are an important variable in order to provide work motivation in schools. Suggestions were made that a larger sample would yield results that better reflect the universe, that the results obtained should be considered in employee recruitment and used in career counseling.