Oyunlarla öğretimin insan ve çevre ünitesinde öğrencilerin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi
The effect of teaching via games in human and environment unit on academic achievement and retention of students
- Tez No: 347181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Eğitimi, Oyun, Başarı, Kalıcılık Düzeyi, Science and tecnology lesson, Game, Achievement, Retention Level
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma oyunla desteklenmiş yapılandırmacı öğretim amacı ilköğretim 7. sınıf Fen ve Teknoloji dersi“insan ve Çevre”ünitesinde oyunla desteklenmiş öğretimin, öğrencilerin başarılarına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına etkisini araştırmaktır. Araştırma Milli Eğitim Bakanlığı‟na bağlı Niğde ili Merkez ilçesi Atatürk ilköğretim Okulu‟nda öğrenim gören ve 7.sınıf öğrencilerinden oluĢan iki farklı sınıfa uygulanmıştır. Bu sınıflardan deney grubuna“ Ġnsan ve Çevre”ünitesindeki konular oyunla desteklenmiĢ olarak verilirken kontrol grubuna yapılandırmacı öğrenme yöntemiyle verilmiĢtir. ÇalıĢmaya veri toplama aracı olarak 20 sorudan oluĢan baĢarı testi uygulanmıĢtır. BaĢarı testinin kapsam geçerliliği uzman görüĢleri alınarak belirlenmiĢtir. Testin Cronbach - alfa güvenirlik katsayısı 0,72 olarak bulunmuştur. Uygulamadan önce her iki sınıfa baĢarı testi ön test olarak, uygulamadan sonra ise aynı test her iki gruba son test olarak verilmiĢtir. Hazırlanan başarı testi, kalıcılık testi olarak her iki gruba da uygulama bitiminden bir ay sonra tekrar verilmiştir. Çalışmadan elde edilen verileri karşılaştırmak için bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Verilerin analiz sonuçları, deney grubu öğrencilerinin“insan ve Çevre”ünitesindeki başarılarının kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda deney grubu öğrencilerinin kalıcılık testi sonuçları kontrol grubu öğrencilerinin sonuçlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Yeni Fen ve Teknoloji müfredatında; öğrenciyi merkezine alarak etkili ve kalıcı öğrenmeyi hedefleyen etkinlikler arasında, dersi daha eğlenceli hale getirmek amacıyla oyun etkinliklerine de yer verilmiştir. Bu çalışma ile öğretmenlerin, yeni müfredatın ışığında kazanımlara ulaşabilmek için etkinlik seçimi yaparken mutlaka oyun etkinliklerini de ele almaları gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of game aided learning method on the achievement and retention level of 7th grade primary school students in science and tecnology lesson in the unit of 'human and environment'. The research were conducted in two 7th grade classes which were in Atatürk primary school in Niğde which are attached to ministry of national education. The lesson in the experimental group were carried out in the game aided learning method while the lessons for the control group were carried out in the constructivist teaching method in 'human and environment' unit. Achievement test including 20 questions was carried out as data collection tool. The content validity of achievement test was determined by specialists' opinions. Cronbach-alfa internal consistency coefficient of the test was derived as 0.72, T-test was applied for the analysis of data collected through. At the end of and beginning of application, the achievement test was given as preliminary test and post test. Achievement test was given into both two groups as a retention test after two months. Independent sample t-test was applied to compare the data obtained from study. Results of the analyses of data shows us, the scores of experimental group students are higher than the scores of traditional groups. At the same time, this study shows the result of retention test of experimental group students are higher than the results of traditional group students. New Science and Technology curriculum also includes games activities that aim long lasting education through grasping students' attention in order to make lesson much more entertaining. Under these circumstances, games activities should also be taken into consideration during activity selection by teachers in order to achieve much more success under the light of the new curriculum