Oryantiring etkinliklerinin 5. sınıf öğrencilerinin insan ve çevre ünitesindeki akademik başarılarına ve motivasyonlarına etkisi
The effect of orientiring activities on the academic achievement and motivation of 5th grade students in human and environmental units
  1. Tez No: 822559
  2. Yazar: ERHAN KUŞAKSIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen öğretimi, oyun, oryantiring, insan ve çevre, akademik başarı, motivasyon, science teaching, games, orienteering, human and environment, academic achievement, motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu araştırmada 5. sınıf“İnsan ve Çevre”ünitesi kapsamında öğrencilere uygulanan fen bilimleri ders içeriği ile bütünleştirilmiş oryantiring etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve fen bilimlerine yönelik motivasyonlarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nicel araştırma desenlerinden ön test-son test uygulamalı yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 öğretim yılında bir ortaokulun 5. sınıfında öğrenim gören 41 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada uygun durum örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmada akademik başarıyı ölçmek için Çevre Başarı Testi (ÇBT), öğrencilerin fene yönelik motivasyonlarını ölçmek için Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği (FÖYMÖ) kullanılmıştır. Çalışma örnekleminden elde edilen veri setlerinin tamamının 50'den küçük olması nedeniyle gruplardan toplanan veri setlerinin normal dağılım gösterip göstermediğine Shapiro-Wilks testi tercih edilmiştir. Verilerin analizinde, bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada deney ve kontrol gruplarının ön testten aldıkları puanlar arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark olmadığı [t(39)=.416, p˃0.05] görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının son testten aldıkları puanlar arasında istatistiki olarak deney gurubu lehine anlamlı bir fark olduğu [t(39)= .029, p˂0.05] görülmüştür. Bu durum öğrencilerin“İnsan ve Çevre”ünitesi kapsamındaki konuları öğrenmesinde Oryantiring ile bütünleştirilmiş fen derslerinin işlenmesinde uygulanan öğretim uygulamalarının daha etkili olduğunu göstermektedir. Motivasyon açısından deney ve kontrol gruplarının ön testten aldıkları puanlar arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark olmadığı [t(39)=.645, p˃0.05] görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının son testten aldıkları puanlar arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark olmadığı [t(39)= .063, p>0.05] görülmüştür. Bu durum öğrencilerin Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyonlarının değişiminde Oryantiring ile bütünleştirilmiş fen derslerinin işlenmesinde uygulanan öğretim uygulamalarının etkili olmadığını göstermektedir. Sonuçlar: ÇBT'den elde edilen sonuçlara bakıldığında oryantiring etkinlikleri ile bütünleştirilmiş fen öğretilen grubun programa uygun ders işlenen diğer gruptan daha başarılı olduğu (p0.05). Buna göre iyi bir eğitim için oryantiring etkinliklerinin uygulanmasının öğrencilerin motivasyonunu etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the effect of orienteering activities integrated with the science course content applied to the students within the scope of the 5th grade“Human and Environment”unit on the academic achievement of the students and their motivation towards science. Method: The present study, one of which quantitative research designs, pretest-posttest applied quasi-experimental design was used. The sample of the research consists of 41 students studying in the 5th grade of a secondary school in the 2021-2022 academic year. Convenience sampling was used in the study. In the study, Environmental Achievement Test (EAT) was used to measure academic achievement, and Motivation Scale for Science Learning (MSSL) was used to measure students' motivation towards science. Since all of the data sets obtained from the study sample were smaller than 50, the Shapiro-Wilks test was preferred to see whether the data sets collected from the groups showed normal distribution or not. Independent sample t-test was used in the analysis of the data. Findings: The current study, there was no statistically significant difference between the scores of the experimental and control groups from the pre-test [t(39)=.416, p˃0.05]. It was observed that there was a statistically significant difference in favor of the experimental group between the post-test scores of the experimental and control groups [t(39)= .029, p˂0.05]. This situation shows that the teaching practices applied in the teaching of science lessons integrated with orienteering are more effective in learning the subjects within the scope of the“Human and Environment”unit. In terms of motivation, there was no statistically significant difference between the scores of the experimental and control groups from the pretest [t(39)=.645, p˃0.05]. It was observed that there was no statistically significant difference between the posttest scores of the experimental and control groups [t(39)= .063, p>0.05]. This situation shows that the teaching practices applied in the teaching of science lessons integrated with orienteering are not effective in changing the motivation of students for Science Learning. Conclusions: Regarding the EAT, it was seen that the group taught science integrated with orienteering activities was more successful than the other group taught in accordance with the program (p0.05). Accordingly, it was determined that the application of orienteering activities for a good education did not affect the motivation of the students.