Investigating potential of education for sustainable development program on preschool children's perceptions about human-environment interrelationship
Sürdürülebilir kalkınma için eğitim programının okul öncesi dönem çocuklarının insan-çevre ilişkisi algısına etkisinin incelenmesi
- Tez No: 347220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİKA OLGAN, DOÇ. DR. GAYE TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma için eğitim, okul öncesi eğitim, okul öncesi çocuklar, sustainability, education for sustainable development, early childhood education, preschool children
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi dönem çocukları için geliştirilen sürdürülebilir kalkınma için eğitim programının çocukların ormansızlaşma, biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliğine uyumlu olarak insan-çevre ilişkisini hakkındaki algılarını incelemektir. Bu çalışma Ankara ilinde bir eko-okulda okula devam eden 60-66 aylık okul öncesi dönem çocuklarını (N=18) içermektedir. Çalışma nitel araştırma yöntemleri kapsamında bir durum çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışmanın verilerini uygulamanın öncesinde ve sonrasında çocuklardan elde edilen ?çevre ve insan? konulu resimler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler oluşturmaktadır. Uygulanması dört hafta içerisinde tamamlanan program ise toplam 14 (drama, sanat, oyun, fen, dil vs.) etkinlikten oluşmaktadır. Bu çalışmanın bulguları uygulamaya katılan okul öncesi dönem çocuklarının ormansızlaşma, biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliğine uyumlu olarak insan-çevre ilişkisi hakkında algılarının değiştiğini ortaya koymaktadır. Programa katılmadan önce insanoğlunu çevrenin ve sürdürülebilir uygulamaların bir parçası olarak görmeyen çocuklar uygulamaya katıldıktan sonra insanoğlunu sürdürülebilir kalkınmanın merkezine koymuşlardır. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma için eğitim programına katılan çocukların bakış açıları ormansızlaşma, biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliğinin birbirine olan etkisi hakkında gelişmiştir. Bir diğer önemli bulgu ise programa katılan çocuklar eleştirel düşünme becerisini elde etmiş ve sürdürülebilir gelecek için kendi çözüm önerilerini sunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the potential of developed and implemented education for sustainable development (ESD) program on preschool children?s perceptions about human-environment interrelationship in line with deforestation, biological diversity and climate change which are the basic components of ESD. The sample of the study is comprised a class of 60-66 month-old eco-preschool children (N=18) living in Ankara, Turkey. For this study, a qualitative case study was conducted. The data were collected through drawings of children about ?human-environment? and semi-structured interviews before and after the implementation. Implementation of the program included 14 activities (drama, art, play, science, language etc.) was completed over four weeks. Findings of the current study indicated that children?s perception about deforestation, biological diversity and climate change in line with human-environment interrelationship changed after participated in implementation. Before implementation, children did not perceive humankind as the part of environment, yet after attending activities, they put the human being in the center of sustainable development. Furthermore, participating in ESD program extends children?s points of views to associate relationship among deforestation, biological diversity and climate change with each other. An important finding was that children who participated in implementation gains the critical thinking ability and express their own solutions toward a sustainable future.