Recycle, reduce, reuse education for kindergarten children
Anasınıfına devam eden çocuklar için azalt, tekrar kullan, geri kazan eğitimi
- Tez No: 347221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİKA OLGAN, PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çevre, azalt, tekrar kullan, geri kazan, okulöncesi eğitimi, fiziksel koruma davranışı, ikna davranışı, environment, recycle, reduce, reuse, early childhood education, eco-management, persuasion
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışma, kompost yapımını içeren azalt, tekrar kullan, geri kazan ile ilgili altı haftalık bir uygulamanın 60-72 aylık, anasınıfına devam eden çocukların hem okul hem de ev ortamındaki fiziksel koruma ve ikna davranışları üzerine etkisini incelemiştir. Ayrıca, anasınıfı çoçuklarının kompost yapımını kapsayan 3R ile ilgili davranış öncüllerinin uygulama sürecinde aktivilerle nasıl desteklendiği araştırılmıştır. Bu çalışma, uygulamanın veliler ve öğretmenin davranışları ve görüşleri üzerindeki etkisini de incelemiştir. Bu çalışmanın katılımcıları anasınıfına devam eden 24 çoçuk (60-72 aylık), 23 veli ve bir öğretmendir. Veriler; çocuklar, veliler ve öğretmenden görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmanın bulguları, altı haftalık uygulamanın çocukların kompost yapımını içeren 3R ile ilgili fiziksel koruma ve ikna davranışları üzerinde önemli değişimlere yol açtığını göstermiştir. Dahası, çocukların davranışlarının çevresel bilgi, kişisel yatırım, durumsal faktörler ve çevresel tutum öncüllerinden etkilendiğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, uygulamada yer alan veliler ve öğretmenden elde edilen verilerle de desteklenmiştir. Bunun yanısıra, uygulamanın veliler ve öğretmenin 3R ve kompost yapımı ile ilgili davranışları ve görüşleri üzerinde de etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the influence of six-week implementation pertaining to 3Rs including composting on 60-72 month-old kindergarten children's eco-management and persuasion behaviors at both school and home environments. Additionally, how the precursors of kindergarten children's behaviors related to 3Rs containing composting exhibited by the kindergarten children were supported by activities throughout the implementation was analyzed. The current study also examined the influence of implementation on the alteration in their parents' and teacher's views and its reflections on their home environments. The participants of this study were 24 kindergarten children (60-72 months old), 23 parents and one teacher. Data were collected from children, parents and teacher through interviews. The findings of the present study indicated that six-week implementation had significant changes on children?s eco-management and persuasion behaviors related to 3Rs including composting. What's more, their behaviors seemed to be influenced by environmental knowledge, personal investment, situational factors and environmental attitude. These findings were supported by the data obtained from parents and teacher at the implementation as well. Besides, the implementation was also found to be influential on parents' and teacher's behavior and views related to 3Rs and composting.