Impact of self orientations on well-being during adulthood: The mediating roles of meaning in life, attitudes towards death and religious outlook
Yetişkinlik döneminde benlik yönelimlerinin iyi oluş üzerindeki etkisi: Hayatta anlam bulmanın, ölüme yönelik tutumların ve dinsel görüşün aracı rolleri
  1. Tez No: 347219
  2. Yazar: ZUHAL YENİÇERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. OLCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dengeli Bütünleşme-Ayrışma Modeli, Öznel ve Psikolojik İyi Oluş, Hayatta Anlam, Ölüme Yönelik Tutumlar, Dinsellik, Balanced Integration Differentiation Model (BID), Subjective and Psychological Well-Being, Meaning in Life, Attitudes towards Death, Religiosity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmada ilk olarak, Dengeli Bütünleşme-Ayrışma Modeli?nin (İmamoğlu, 1998; 2003) önerdiği ilişkili ve kendileşme benlik yönelimlerinin yetişkinlerin öznel ve psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İkinci olarak, benlik yönelimleri, hayatta anlam (hayatta anlamın varlığı ve arayışı) ve iyi oluş arasındaki olası ilişkileri gösteren yapısal bir model test edilmiştir. Son olarak ise, benlik yönelimleri ve hayatta anlamın yanı sıra ölüme yönelik tutumlar (ölüm bir aşkınlık olarak görme ve ölümü bir son olarak görme) ve dinsel görüş (dinsellik ve dinsel arayış) değişkenleri de çalışmaya dahil edilerek, tüm bu değişkenlerin iyi oluş üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmaya Türkiye?nin farklı şehirlerinden toplam 737 kişi (458 kadın ve 276 erkek) katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ilişkisel benlik yönelimi doğrudan hem öznel hem de psikolojik iyi oluşu, kendileşme yönelimi ise sadece psikolojik iyi oluşu doğrudan yordamıştır. Ayrıca, hayatta anlam bulabilmenin, ilişkili ve kendileşme benlik yönelimlerinin her iki iyi oluş türü üzerindeki etkilerinde kısmi bir aracı rol oynadığı görülmüştür. Hayatta anlam arayışının ise, ilişkili benlik yönelimi ile hem öznel hem de psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkilerde (negatif yönde) kısmi aracı rolü saptanmıştır. Tüm bunların yanı sıra ilişkili ve kendileşme benlik yönelimleri, ölümü bir aşkınlık olarak görme, dinsellik ve dinsel arayış değişkenleri hayatta anlam varlığını, ve sırasıyla, hayatta anlam varlığı da öznel ve psikolojik iyi oluşu yordamıştır. Ayrıca, ilişkili benlik yönelimi, ölümü bir son olarak görme ve dinsel arayış, hayatta anlam arayışını, ve sırasıyla, hayatta anlam arayışı da her iki tür iyi oluşu negatif yönde yordamıştır. Bulguların kuramsal ve uygulamaya yönelik katkıları, daha sonraki araştırmalara yönelik önerilerle birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first aim of the present study was to explore the impact of relational and individuational self orientations proposed by Balanced Integration Differentiation (BID) Model (İmamoğlu, 1998; 2003) on adults? subjective (SWB) and psychological well-being (PWB). Secondly, it was aimed to test a structural model which shows the possible associations between self orientations, meaning in life (presence of and search for meaning in life) and well-being. Lastly, attitudes towards death (death transcendence and death as an end) and religious outlook (religiosity and religious quest) were included in this study, along with self orientations and meaning in life, to explore their influence on well-being. Seven-hundred-thirty-seven individuals (458 females and 276 males) from different cities of Turkey participated in the study. Results showed that relational self orientation directly predicted both SWB and PWB, whereas individuational orientation directlypredicted PWB. Furthermore, the presence of meaning in life partially mediated the effects of relational and individuational self orientations on both SWB and PWB. Search for meaning in life partially (negatively) mediated only the effect of relational orientation on both types of well-being. Results also indicated that relational and individuational self orientations, death transcendence, religiosity (positively) and religious quest (negatively) predicted presence of meaning in life and in turn it predicted both SWB and PWB. Furthermore, relational self orientation (negatively), death as an end and religious quest (positively) predicted search for meaning and in turn it (negatively)predicted both types of well-being. The theoretical and practical implications are discussed along with the suggestions for future research.