Yalova Romanlarının kimlik, kültür, değişim ve sosyal hizmet algılarına yönelik bir alan araştırması
A field study which is about the identity culture evolution and social work of the Romans in Yalova
  1. Tez No: 347234
  2. Yazar: ELİF SULTAN DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Romanlar, Sosyal hizmet, Çokkültürlülük, Romans, Social Work, Multiculturalism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dünyanın her yerinde yaşayan Romanlar, yaşamsal sorunları ve hayata sosyal, siyasal katılımları süreki tartışılan, sorunları üzerine çözüm aranan fakat bir yerlerde tıkanan evrensel sorun halindedir.Yıllar içerisinde yapılan çalışmalarda, sorunların tanımının hiç değişmediğini görmek, bu boyutta yol alınamamış olması, yapılan hizmetlerde bir eksiklik olduğu düşüncesi uyandırmıştır ve bu çalışmanın başlangıç noktası olmuştur.Bu boşluğun öncelikli olarak Roman toplumunu tam olarak tanımamaktan kaynaklandığı düşünülmektedir.Diğer taraftan uygulanan sosyal politikanın, kültürü dışlaması Romanların yaşamında hedeflenen sosyal refaha ulaşamamanın başlıca sebeplerindendir.Bu doğrultuda yapılan çalışmada öncelikli olarak Roman toplumunu tanıyıp kimlik, kültür ve değişim algılarını öğrenmeye yönelik bir literatür taraması ve alan araştırması yapılmıştır.Sosyal hizmetlerde neler yapılmış, örnek projeler ve çokkültürlülük üzerine araştırmalar `Çokkültürlülük ve Sosyal Hizmet? başlığı altında sunulmuştur.Değişimi ölçmek adına kadın ve erkek her iki cinsiyete, hem genç kuşak hem de yetişkin kuşakla odak grup görüşmeleri yapılmıştır.Bu görüşmeler doğrultusunda kuşaklararası talepler kıyas edilip, ortak bir çözüm oluşturulmuştur.Sonuç olarak Romanlara sunulan hizmetlerin salt merhamet odaklı hizmetler olmaması gerekliliğine dair açılan bir pencere olacak olan bu çalışmada sosyal hizmetlerin, sadece yardım kuruluşu olarak görülmesinden öte bir noktaya taşınmasına dönük öneriler sunulmuştur.Etnik gruplara aidiyet hissettikleri toplumun kültürel yapısına özgü çözüm önerileri sunulmasının gerekliliği sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
Romans living all over the world whose vital problems,social and political participations are always being discussed,solutions tired to be looked for ,but congsted somewhere are global issue.In the studuies done within the years,seeing that the trouble are always the same and there is no solution to them make us think that there is something wrong with the sevices which have been done and it became the starting point of this study.It is thought that this gap especially results from the fact that Roman community is not known well.On the other hand , that the social policy applied excluded the culture is one main reasons that the Romans couldn't reach the social welfare which was aimed.In the study done abaut this matter ,preferably knowing the Roman culture , litarature scanning and field survey have been done in order to find out the identitiy,culture and evolution perception. What has been done in social works,sample projects and researches about multiculturelism has been presented with the title of ''Multicultiralism and Social Works''.In order to measure the evolution ,focus group interviews consistin of not only male and female but the young the adult as well. As a result of this interviews,common sollution has been found by comparing the demands between the generations.Accordingly the study in which services offered the Romans shouldn't be services feeling pity for them presented suggestions that social works.The result is that it is neccessary to offer the solutions proposal which are acording to cultural structureof the society to which ethnic groups belong.