Sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik politikalar ve Bursa ili uygulamasının incelenmesi
Policies for children working on the streets and application analysis of Bursa province
- Tez No: 347233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sokak Çocukları, Sokakta Çalışan Çocuklar, Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar Hizmet Model, Social Policy, Street Children, Child Labour on The Street, A Service Model For Street and Working Children
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sokakta çalışan çocuklar sorunu günümüzün en önemli sosyal problemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada 1980'li yıllarda kamuoyu gündemine gelen sokak çocukları sorunu üzerine ülkemizde 1990 yılı başlarında soruna yönelik akademik çalışmalar yapılmaya başlanılmıştır. Yapılan bu çalışmalarda sorunun boyutları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla çocuk merkezleri açılmasıyla başlayan süreçte hukuki düzenlemeler getirilerek, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların koordineli çalışacağı Hizmet Modeli geliştirilmiş ve 8 pilot ilde 2006-2010 yıllarında uygulanmış ve diğer illere de yaygınlaştırılarak uygulanmaya devam edilmektedir. Bu çalışmada Sokakta Yaşayan/Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Hizmet Modelinin uygulandığı pilot illerden biri olan Bursa ili Eylem Planı ve uygulamaları incelenmiştir. Amacımız, yeni bir Model önerisi getirmek olmayıp, Bursa ilinde sokakta yaşayan/çalışan çocukların durumunu ortaya koyarak Modelin uygulama sonuçlarına yönelik değerlendirmede bulunmak, sorunun çözümüne yönelik öneriler getirerek katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The issue of children working on the street appears to be one of today's most important social problems. The issue of homeless children/street children initially took the attention of the public agenda around the World in the 1980s, then, academic studies have been undertaken on it since early 1990s in our country. These studies have focused to determine the extent of the problem. The child care centres have been opened with the contributions of non-governmental organizatioons. With regards to this process, legislative arrangements have been put in place and“ a service model”has been developed in which regarding organizations and public services work coordinated. This model piloted in 8 provincial regions between 2006 and 2010, and continued to implement it spreading through spreading in other provinces. In this study, Bursa Provincial Action Plan and its implementation has been examined which is a part of (Child Care ) Service model for Street and working children. The aim of the study does not bring a proposal of new model, rather, placing the conditions of street and working children to the public attention, evaluating the results of the model implementation and offering a number of recommendations in order to solve the problem.