Reassessing the trends in the relative supply of college-equivalent workers in the U. S. : A selection correction approach
ABD'de üniversite-eşdeğer çalışanların göreli arz eğilimlerinin yeniden değerlendirilmesi: Seçim yanlılığı düzeltme yaklaşımı
  1. Tez No: 347262
  2. Yazar: ZEYNEP ELİTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERCAN, DR. SEMİH TÜMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret EĢitsizliği, Kendinden Seçim Yanlılığı, Nispi Arz, Beceri Yanlı Teknolojik GeliĢme, Üniversite Ücret Getirisi, Wage Inequality, Self-Selection, Relative Supply, SBTC, College Premium Equation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ABD'de çalıĢan yüksek eğitimli iĢgücü tam zamanlı tam yıl statü oranı oldukça yüksek ve istikrarlı seyretmektedir. Diğer yandan, düĢük eğitim düzeyine sahip çalıĢanlar arasında, bu oran önemli zaman değiĢimleri sergilemektedir. Bu grup içerisinde, tam zamanlı tam yıl statüsündeki seçicilik daha düĢük ve çok daha değiĢkendir. Bu durum, gözlenemeyen beceri kompozisyonlarındaki hareketlerin, yüksek eğitimli çalıĢanlar içerisinde daha yavaĢ, düĢük eğitim düzeyine sahip çalıĢanlar içerisinde ise daha keskin olduğunu göstermektedir. Standart üniversite ücret getirisi analiz çerçevesi eğitim kategorileri arasındaki gözlenebilir değiĢiklikleri açıklayabilirken, bu kategorilerin kendi içerisindeki gözlenemeyen değiĢiklikleri açıklayamamaktadır. Bu çalıĢma, seçiciliği düzeltilmiĢ göreli arz viiserileri hesaplamak için Heckman iki aĢamalı tahmin yöntemini kullanmıĢtır. Seçicilik düzeltildiğinde, üniversite-eĢdeğer çalıĢanların göreli arzındaki büyüme oranının 1980'lerin ortalarından önce yazında belirtilenden çok daha keskin, bu tarihten sonra ise yazında belirtilenden çok daha yavaĢ olduğu, dolayısıyla göreli arzın büyüme oranındaki yavaĢlamanın seçicilik düzeltmesinden sonra daha da belirgin hale geldiği bulunmuĢtur. Bu durum beceri yanlı teknolojik geliĢme hipotezinin geçerliliğini sorgulamaktadır. Sonuç olarak, düĢük eğitimli grupların kendi içindeki beceri kompozisyonunun, ABD'deki üniversite-eĢdeğer iĢgücünün göreceli arz eğilimlerini anlamak açısından kritik olduğu sonucuna varılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Among better-educated employed workers, the fraction of full-time fullyear (FTFY) workers is quite high and stable over time in the U.S. Among those with low education levels, however, this fraction is much lower and considerably more volatile. These observations suggest that the composition of unobserved skills is subject to sharp movements within low-educated employed workers, while the scale of these movements is potentially much smaller within high-educated ones. The standard college premium framework accounts for the observed shifts between education categories, but it cannot account for unobserved compositional changes within education categories. This thesis uses Heckman's two-step estimator on repeated Current Population Survey cross sections tocalculate a relative supply series that corrects for unobserved vcompositional shifts due to selection in and out of the FTFY status. We find that the well-documented deceleration in the growth rate of relative supply of college-equivalent workers after mid-1980s becomes even more pronounced once we correct for selectivity. This casts further doubt on the relevance of the plain skill-biased technical change hypothesis. We conclude that what happens to the within-group skill composition for low-educated groups is critical for fully understanding the trends in the relative supply of college workers in the United States.