Nonlinearity in the real interest parity hypothesis
Reel faiz paritesindeki doğrusalsızlık
  1. Tez No: 347261
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEYMA KADAKAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: EFTA, doğrusal olmayan birim kök testleri, ticaret blokları, EFTA, nonlinear unit root tests, trade blocs. ivÖZ
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma Reel Faiz Paritesi hipotezini bazı eski ve mevcut Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi (EFTA) üyesi ülkeler için incelemektedir. Analiz, Kapetanios, Shin ve Snell (2003) ile Kılıç (2011) tarafından önerilen doğrusal olmayan birim kök testlerinin, Balassa'nın (1961) ekonomik entegrasyon sınıflandırmasının bazı aşamalarıyla örtüşen Ocak 1967 ve Ağustos 2012 dönemi, için uygulamasını içermektedir. Sonuçlar, seçilen ülkelerin çoğu için reel faiz farklarında doğrusalsızlığın anlamlı olduğunu ve doğrusalsızlık göz önünde tutulduğunda Reel Faiz Paritesini destekleyen daha fazla kanıtın elde edilebileceğini göstermektedir. Ayrıca, daha güçlü ekonomik bağları olan ülkeler Reel Faiz Paritesini geçerli kılmakta daha eğilimlidir.
Özet (Çeviri)
This study examines Real Interest Parity (RIP) hypothesis for some old and present members of European Free Trade Area (EFTA). The analysis entails the application of nonlinear unit root tests proposed by Kapetanios, Shin and Snell (2003) and Kılıç (2011) for January 1967 and August 2012 period, which coincides with some stages of Balassa's (1961) economic integration classification. The results show that nonlinearity in real interest rate differentials is significant for most cases and more supportive evidence for RIP can be obtained when nonlinearity is taken into consideration. Moreover, countries with stronger economic ties are more prone to verify RIP.