Pricing of sovereign credit risk: Application to Turkey
Ülke kredi riskinin fiyatlandırılması: Türkiye uygulaması
- Tez No: 347263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKBOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ülke spread'leri, kredi riski, CDS, EMBI, Sovereign spreads, credit risk, CDS, EMBI
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de ülke kredi riskinin bono ve Kredi Temerrüt Swapları (CDS) piyasasındaki fiyatlandırılmasını incelemiştir. 1 Ocak 2001-29 Haziran 2012 dönemi için günlük veriler kullanılarak, CDS primi ve EMBI analiz edilmiştir. Öncelikle, ARDL sınır testi yaklaşımı uygulanarak CDS primiyle EMBI'ın kısa ve uzun dönem belirleyici faktörleri kıyaslanmıştır. Ardından, CDS-bono farkının açıklayıcısı olabilecek etmenler araştırılmıştır. Ampirik sonuçlar CDS ve bono piyasalarının kredi olaylarını farklı fiyatlandırdıklarını, bu nedenle CDS primi ve EMBI'ın kısa dönemde ayrıştıklarını ortaya koymuştur. Buna karşılık; eşbütünleşme analizi, teorinin de öngördüğü gibi söz konusu iki fiyatın uzun dönemde birlikte hareket ettiklerini göstermiştir. VECM analizinden elde edilen bulgular, fiyat intibakı bakımından CDS'in EMBI'ın önüne geçtiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the pricing of sovereign credit risk in the bond and credit default swap (CDS) market for Turkey. Using daily data, CDS premiums and Emerging Market Bond Index (EMBI) are examined over the period 1, January 2001- 20, June 2012. Firstly, the short-run and long-run determinants of CDS premiums are compared with those of EMBI, employing the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) bounds testing approach. Then, the basis, the difference between CDS and EMBI spreads is analyzed seeking the factors which drive the two markets apart. Empirical results reveal that the CDS and bond market price credit events differently and hence, two spreads deviates in the short run. On the other hand, cointegration analysis shows that two prices move together in the long run, as theory predicts. Applying VECM analysis, the findings suggest that CDS spreads move ahead of the EMBI in the terms of price adjustment.