Modeling co-movements among financial markets: Applications of multivariate autoregressive conditional heteroscedasticity with smooth transitions in conditional correlations
Finans piyasaları arasındaki ortak hareketlerin modellenmesi: Koşullu korelasyon denkleminde yumuşak geçişe sahip çok değişkenli ARCH uygulamaları
- Tez No: 347264
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖCAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çok Değiskenli GARCH, Yumuşak Geçisli Kosullu Korelasyon, Portföy Çesitlendirme, Finans Piyasalarının Entegrasyonu ve Ortak Hareketleri
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışmanın temel amacı gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senedi piyasalarının ve uluslararası emtia piyasalarının, uluslararası yatırımcıları kendilerine çekme potansiyellerinin değerlendirilmesidir. Portföylerinin toplam riskini azaltabilmek maksadıyla, yatırımcılar çesitli portföy çesitlendirme stratejilerinden yararlanırlar. Bu stratejilerin basarılı olabilmesi için portföye dâhil edilecek varlıklar arası korelasyonun düsük olması gerekmektedir. Fakat gelismis ülkelerin finans piyasaları arasındaki korelasyonun çok yüksek olduğu ve dolayısıyla bu pazarlar arasında yapılacak bir portföy çeŞsitlendirmesinin sagğlayacağı faydanın çok sınırlı olacağı artık iyi bili¬nen bir gerçektir. Bu durum yatırımcıları gelismis piyasalar ile korelasyonu düsük ( mümkünse negatif) ama yüksek büyüme potansiyeli olan alternatif pazar arayısına yönlendirmektedir. Bu çalısma kapsamında Türkiye ve Çin hisse senedi piyasaları ile tarımsal ürün ve değerli metal piyasaları alternatif piyasa olarak değerlendirilmis ve bu piyasaların geliŞmiŞ ülkelerdeki hisse senedi piyasalarıyla olan korelasyonlarının yapısı ve özellikleri dinamik koŞullu korelasyonun modellenmesi ile incelenmiŞtir. Sonuçlar artan trend hipotezinin neredeyse tüm piyasa çiftleri arasındaki korelasyon için geçerli olduğunu ve piyasa oynaklığının (volatility) korelasyonun zaman içinde değisen yapısında önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to assess the potential of emerging stock mar¬kets and commodity markets in attracting the attention of international investors who utilize various portfolio diversification strategies to reduce the cumulative risk of their portfolio. A successful portfolio diversification strategy requires low cor¬relation among financial markets. However, it is now well documented that the correlations among financial markets in developed countries are very high and hence the benefits of international portfolio diversification among these markets have been very limited. This fact suggests that investors should look for alternative markets whose correlations with developed markets are low (or even negative if possible) and which have high growth potentials. In this thesis, two emerging countries' stock markets and two commodity markets are considered as alternative markets. Among emerging countries, Turkey and China are chosen due to their promising growth performance since the mid-2000s. As commodity markets, agricultural commodity and precious metal markets are selected because of the outstanding performance of the former and the