Internet banking as a case of financial innovation in Turkey
Türkiye'de bir finansal yenilik olarak internet bankacılığı
  1. Tez No: 347273
  2. Yazar: YUNUS EMRAH BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal yenilik, internet bankacılığı, çevrimiçi bankacılık, Financial Innovation, Internet banking, online banking
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Artan kullanımı ve özellikleriyle, internet bankacılığı hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Bu çalışma Türkiye?deki internet bankacılığını bir finansal yenilik olarak incelemektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ödeme sistemlerinden alınmış internet kullanım oranını internet bankacılığı adaptasyonuna bir gösterge kabul edip, 16 bankanın 21 çeyreklik veri setiyle bir panel regresyon yapılmıştır. Bazı genel kabul görmüş Şumpeterci argümanlar araştırılmış, Türkiye?deki internet bankacılığı kullanımının bankaların büyüklüğüyle doğru orantılı olduğu saptanmış ve büyüklükle internet bankacılığı kullanımı arasındaki ilişkinin ters U şeklinde olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, hanehalkının internet kullanım oranının da internet bankacılığı kullanımına pozitif bir katkı yaptığı ve internet bankacılığının genel olarak banka şubelerine alternatif olarak kullanıldığı saptanmıştır. Son olarak, 2008 yılında yapılan internet bankacılığı operasyonlarının sayısının 2006-2012 arasındaki en düşük değerlerde olduğu görülmüş ve 2008 finansal krizinin internet bankacılığı kullanımı üzerinde negatif bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increasing usage and functionality, Internet banking becomes a significant part of our lives. This study investigates Internet banking in Turkey as a case of financial innovation. Using Internet usage share from the payment systems of the Central Bank of The Republic of Turkey as an indicator of adoption of Internet banking, data set for 16 banks for 21 quarters are investigated with a panel regression. Some of the common Schumpeterian arguments are elaborated and concluded that Internet banking adoption in Turkey is positively related with the sizes? of the banks while the relationship between banks? sizes and adoptions is inverse U shaped. Moreover, the share of the households that use Internet also affects Internet banking adoption positively and Internet banking is used mainly as an alternative to the bank branches. Lastly, our analysis indicates that 2008 financial crisis influenced the usage of Internet banking in Turkey as the volumes of Internet banking operations in 2008 is the lowest of 2006-2012 period.