Adam Smith and Karl Polanyi on the division of labor: A comparison and contrast
Adam Smith ve Karl Polanyi iş bölümü üzerine: Bir karşılaştırma
- Tez No: 347272
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İş Bölümü, İktisadi Liberalizm, Piyasa Ekonomisi, Yöntembilim, Sosyal Değişim, Division of Labor, Economic Liberalism, Market Economy, Methodology, Social Change
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Adam Smith?in klasikleşmiş eseri Ulusların Zenginliği?nde (1776) kapsamlı bir şekilde tartıştığı iş bölümü kavramı, Smith?in iktisadi kalkınma teorisinde kilit bir işleve sahiptir. Dikkatli bir Smith okuyucusu olan Karl Polanyi, Smith?in genel anlayışını aktardığı Büyük Dönüşüm (1944) adlı eserinde bu kavramı pek kullanmamaktadır. Bu durum, iki yazarın iş bölümü kavramını anlayış tarzlarını ve bu kavramı kullanımlarını gözden geçirmeyi gerektirmektedir. Smith?in iş bölümü üzerine kurulmuş olan iktisadi teorisine karşı Polanyi?nin iktisadi olaylara maddi (substantive) yaklaşımı metalaştırmaya dayanan bir sosyal değişim dinamiği sunmaktadır. Bu sebeple, Polanyi Ulusların Zenginliği?nin temel yapıtaşı olan iş bölümü kavramını dışlamaktadır. Şimdiye kadar söylediklerimiz doğrultusunda, bu tez Smith ve Polanyi?nin iş bölümüyle ilgili düşüncelerine bakarak iki yazarın analitik çerçevelerini karşılaştırmayı amaçlamakta ve iktisadi olaylara yaklaşımlarındaki ve yöntembilimlerindeki yakınlığı irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of the division of labor is comprehensively discussed in Adam Smith?s classic work, The Wealth of Nations (1776), and it holds a key function in his theory of economic development. As a rigorous reader of Smith, Karl Polanyi does not make use of this concept very much in his works; while he conveys Smith?s general understanding throughout The Great Transformation (1944). This calls for a review of the two authors? use and perception of the concept of the division of labor. As opposed to Smith's economic theory based on the division of labor, Polanyi's substantivist approach to economic phenomena poses a different dynamic of social change based on commodity fiction. For this reason, Polanyi leaves out The Wealth of Nations' key ingredient, division of labor. In retrospect, this thesis work aims to compare and contrast the analytical frameworks of Smith and Polanyi based upon their views on the division of labor and finds affinities in their methodologies and approaches to economic phenomena.