Reasons and consequences of (non)cooperation discourses in Turkey's Iraq policy: A narrative explanation for episodes of pacts and wars
Türkiye'nin Irak politikasındaki iş bir(liksiz)liği söylemlerinin gerekçeleri ve sonuçları: Pakt ve savaş dönemlerine ilişkin anlatısal bir açıklama
- Tez No: 347309
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye?nin Irak Politikası, İş Bir(liksiz)liği Söylemleri, Bağlamsal Gerekçeler-Sonuçlar, Akıl Yürütmenin Ontolojik Modları-Retorik Modelleri, Anlatılar-Çerçeveler, Turkey?s Iraq Policy, Discourses of (Non)Cooperation, Contextual Reasons-Consequences, Ontological Modes-Rhetorical Models of Reasoning, Narratives-Frames
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Türkiye ile Irak arasında var olan karşılıklı bağlantılar dikkate alındığında, iki ülke ilişkilerinde iş birliğinin hâkim olması beklenmektedir. Oysaki, Türkiye hükûmeti yetkilileri, Iraklı meslektaşlarıyla kapsamlı iş birliği hedeflerini henüz tam olarak gerçekleştirememiştir. Hâlen devam eden bu paradoksun teorik ve ampirik olarak araştırılması, bu çalışmanın temel amacını oluşturmuştur. Bu doktora tezi, Türkiye?nin Irak politikasına ilişkin iş birliği ve iş birliksizliği söylemlerindeki süreğen karmaşıklığın kavranmasına yönelik anlatısal bir açıklama getirmeyi hedeflemiştir. Bu açıklama, dört örnek olay incelemesine dayandırılmıştır. İş birliği söylemlerine ilişkin örnek olaylar olarak, Saadabad (1937) ve Bağdat (1955) paktları ele alınmıştır. Körfez Savaşı (1991) ve Irak Savaşı (2003), iş birliksizliği söylemlerine ilişkin örnek olaylar olarak incelenmiştir. Yapılan vaka çalışmaları sonucunda, Türkiye?nin Irak politikasına ilişkin iş bir(liksiz)liği söylemlerinin temel olarak olay-öncesi bağlamsal gerekçeler tarafından şekillendirildiği bulgusuna ulaşılmıştır. Pakt yapım süreçlerinde, Ankara?nın ikircikli söylemlere yönelmesi, Bağdat ile iş birliğinin geliştirilmesine yönelik uygun ortamların oluşturulmasına katkı sağlamamıştır. Tam tersine, Türkiye?nin kararsız söylemleri, ikili ilişkilerde daha az iş birliğine yol açan siyasi sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Savaş hâllerinde ise ikili koşulların geleceğine ilişkin belirsizlik, Ankara?nın Bağdat ile bağlarını koparmasına yol açan temel bağlamsal gerekçeyi teşkil etmiştir. Bu yüzden, Türk hükûmetlerinin savaş konumlarına ilişkin çerçevelemeleri belirsiz kalmıştır. İki arada (eşikte) kalan iş birliksizliği söylemleri, siyasi açıdan daha maliyetli sonuçlara yol açmıştır. Türkiye, sınırın her iki tarafına yayılan Kürt sorunu ve PKK tehdidi ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. Savaş dönemleri, Türkiye-Irak ilişkileri açısından istenmeyen ancak kalıcılık kazanan sonuçlarıyla belirginleşmiştir. Sonuç olarak, bu tezde elde edilen bulgular, Türkiye?nin Irak ile iş bir(liksiz)liği hâllerinde uygulayabileceği söylemsel stratejilerin etkinliğine ilişkin farkındalığın artırılmasına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Given their inter-connectedness, one expects the prevalence and continuity of cooperation in Turkish-Iraqi relations. The Turkish government officials, however, have not yet fully achieved their goal of comprehensive cooperation with their Iraqi counterparts. Theoretical and empirical inquiry into this lingering puzzle formed the main research aim for this study. This dissertation sought to bring a narrative explanation for comprehending paradoxes of cooperation and non-cooperation discourses in Turkey?s Iraq policy. Four cases were explored. In the cooperation episodes, the pacts of Saadabad (1937) and Baghdad (1955) were taken as central events. The Gulf War (1991) and the Iraq War (2003) were examined as central events of non-cooperation episodes. By analyzing these episodes, the thesis found that (non)cooperation discourses in Turkey?s Iraq policy were primarily shaped by pre-event contextual reasons. In the making of pacts, Ankara?s ambiguous discourses did not pay well in providing more favorable environment for improving cooperation with Baghdad. Conversely, Turkey?s ambivalence led to less cooperative political outcomes in bilateral relations. In the war cases, the shadow of future dyadic conditions emerged as the basic contextual reason for Ankara to sever ties from Baghdad. Hence Turkish governments? framings of their war positions remained uncertain. Liminal non-cooperation discourses primarily brought more costly political outcomes. Turkey was confronted with the challenge of Kurdish problem and the threat of PKK on both side of the border. War episodes were marked by unintended but enduring consequences for Turkish-Iraqi relations. Overall, these findings raised awareness about the implications of discursive strategies in current and future cases of Turkey?s (non)cooperation with Iraq.