The reform movement in Iran: Discourse and deeds
İran'da reform hareketi: Söylem ve edim
- Tez No: 204985
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNISIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Muhammed Hatemi, Reform Hareketi, ran'da Siyasi Gruplar, ran'daDemokrasi Tarihi, Mohammad Khatami, The Reform Movement, Political Factions in Iran, and Historyof Democracy in Iran
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez, ran slam Cumhuriyeti'nde Muhammed Hatemi'nin Cumhurbaşkanlığı yaptığı 1997-2005yılları arasını incelemektedir. Tezde Hatemi'yi cumhurbaşkanlığına getiren Reform Hareketi ve buhareketin iktidar deneyimi süresince, söylem ve edimleri arasındaki uyumsuzluklardeğerlendirilmekte ve bu uyumsuzlukların nedenleri anlaşılmaya çalışılmaktadır.Tezin yapısı şu şekildedir: lk bölümde, ran'da demokrasi tarihi kısaca özetlenerek; tezin konualdığı döneme dair tarihsel bir arkaplan çıkarılmaya çalışılmıştır. kinci bölümde ran slamCumhuriyeti'nin devlet yapısı ve ülkedeki siyasi gruplar, bu yapılar arasındaki güç odakları veçatışmalar ekseninde tarif edilmektedir. Üçüncü bölümde, Reform hareketinin toplumsalkökenleri ve söylemleri incelenmektedir. Son olarak, dördüncü bölümde, 1997-2005 arasındaHatemi'nin cumhurbaşkanlığı yaptığı dönem, ülkenin yönetici elitleri arasındakı güç çatışmaları vebu çatışmaların gündelik hayata yansımaları üzerinden tartışılmaktadır. Dönemin ekonomikgelişmeleri ve sokak gösterileri ayrıca ele alınmaya çalışılmış, son olarak da uluslararası gelişmeler,özellikle iç politikaya etkileri temelinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the Khatami Period of 1997-2005 in the IslamicRepublic of Iran. The Reform Movement that brought Khatami to the presidency and thegrounds of the incongruity between the discourse and the outcomes of the movement isexamined. The reasons of this incongruity are the focus of this study.The structure of the thesis is as follows: In the first chapter, a brief summary of the history ofdemocracy in Iran is examined, since in Iran without a historical perspective, it is hard tounderstand the developments of the era. In the second chapter, the state structure and politicalfactions in the Islamic Republic of Iran are described by emphasizing the power centers andstruggle between them. The third chapter explains, the social origins and the discourse of thereform movement. Lastly, in the fourth chapter, the Khatami period of 1997-2005 is analyzed.The period is studied in terms of power conflicts among the ruling elites and its reflection on theeveryday life of the layman. Economic developments and street politics of the era are alsoexamined in this chapter. International developments of the era are also studied with respect totheir impacts on domestic politics.