Armenian terrorism and the Turkish press: 1973-1984
Ermeni terörü ve Türk basını: 1973-1984
- Tez No: 347317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BOYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ermeni sorunu, Ermeni terörü, Türk basını, Türk diplomatlar, Türk gazeteleri, ideolojik ayrılıklar, Armenian question, Armenian terrorism, Turkish press, Turkish diplomats, ideological cleavages
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, 1973 ve 1984 yılları arasında, 19. Yüzyılın sonlarından itibaren zaman zaman patlak veren Ermeni terörünün 3. dalgasının yeniden ortaya çıkışı ve bu terör faaliyetlerinin Türk gazeteleri tarafından ele alınış biçimi iredelenmiştir. Resmi olarak 1975 yılında ortaya çıkan Ermeni terör örgütleri, Ermeni soykırım iddiaları konusunda haklı olduklarını bütün dünyaya duyurmak için, aralarında büyükelçilerin de bulunduğu, Türk diplomatlarını ve aile fertlerini 11 yıl boyunca sistemli ve planlı bir şekilde katletmişlerdir. Bu terör saldırıları zaman zaman yoğunluk kazanmıştır.Ermeni terörünün yoğun bir şekilde yaşandığı bu dönemde, ülke içindeki siyasi karışıklıklar ve terör faaliyetleri de yoğun bir şekilde devam etmiştir. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Ermeni terör saldırılarının bu 11 yıllık dönemde siyasileşmiş Türk gazeteleri tarafından mevcut ideolojik ayrılıkların yaşandığı bir dönemde, Türk halkına ne kadar sağlıklı bir biçimde aktarıldığı ve Türk basınının Ermeni sorununa yaklaşımındaki değişim mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines how Turkish newspapers approached the Armenian terrorism which emerged in the years between 1973 and 1984 as the third wave since the late 19th century. The Armenian terrorist organizations officially emerged in 1975 in order to show the world their rightfulness in terms of the so-called Armenian genocide, assassinating Turkish diplomats, including ambassadors and their families,in a planned and systematic fashion within these 11 years. These terrorist activities accelerated from time to time. Along with the accelerated Armenian terror, domestic terrorism and political disorder were the other developments in Turkey. Within the context of such difficulties, the extent of Armenian terrorist activities and the changes in the politically varied Turkish newspapers' regarding Armenian terrorism within these 11 years are examined thoroughly.