The Crimean autonomous region and Ukraine's relations with Russia in the Post-Soviet era
Kırım özerk bölgesi ve Sovyet Sonrası Döneminde Ukrayna'nın Rusya ile ilişkileri
- Tez No: 347318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kırım, Ukrayna, Rusya, Turuncu Devrim, Kırım Tatarları, The Crimea, Ukraine, Russia, The Orange Revolution, The Crimean Tatars
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu Tez, Ukrayna'daki Kırım bölgesinin özerkliğini Sovyet-sonrası dönemde Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine etkisi açısından incelemektedir. Tez, aynı zamanda, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişkilerin Kırım bölgesinin özerkliği üzerindeki etkilerini de ele almaktadır. Kırım'ın özerkliğini nüfusu çoğunlukla etnik Ruslar ın oluşturduğu Kırım bölgesi ile Kiev arasındaki ilişkilerin bir sonucu olarak gören görüşlere karşı, bu tezin öne sürdüğü ana görüşe göre; Ukrayna ve Rusya arasındaki devletlerarası ilişkilerin gelişimi ile Kırım Özerk Bölgesinin siyasal gelişimini çok yakından etkilemektedir. Tez Altı Bölümden oluşmaktadır. Girişi oluşturan Birinci Bölümden sonra, İkinci Bölüm Kırım bölgesinin özerkliğinin tarihsel arka planını ele almaktadır. Üçüncü bölüm Kırım'ın Ukrayna'nın 1991'de bağımsızlığını kazanmasında Rusya ile dostluk antlaşması imzaladığı 1997 yılına kadar olan dönemdeki konumu incelemektedir. Dördüncü Bölüm 1997'den Turuncu devrimin ortaya çıktığı 2004'e kadar olan dönemi incelemektedir. Beşinci Bölüm Turuncu Devrim sonrasındaki gelişmeleri analiz etmektedir. Son Bölüm Sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the autonomy of the Crimean region in Ukraine in terms of its impact on Ukraine's relations with Russia in the post-Soviet era. Thesis analyzes also the impact of the relations between Ukraine and Russia on the autonomy of the Crimean region. Contrary to the views that consider the Crimean autonomy as a product of the ethno-territorial relations between the Crimea which is populated by mainly ethnic Russians and Kiev, thesis argues that the interstate relations between Ukraine and Russia have played a crucial role in the evolution of the autonomy of the Crimean region within Ukraine. Thesis is composed of six chapters. Following the introductory First Chapter, the Second Chapter examines the origins of the Crimean autonomy. The Third Chapter examines the Crimean Autonomous Region during the post-Soviet period until the signing of the Friendship Treaty between Ukraine and Russia in 1997. The Fourth Chapter explores the period between 1997 and 2004. The Fifth Chapter analyses the period in the aftermath of the Orange revolution in 2004. The Last Chapter is the Conclusion.