Turkey's relations with Southern Caucasus states since 2008 Russian Georgian War
2008 Rusya Gürcistan Savaşı sonrası Türkiye'nin Güney Kafkasya ülkeleriyle ilişkileri
  1. Tez No: 347319
  2. Yazar: EYLEM YAŞAM CİNDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Güney Kafkasya Ülkeleri, Kafkasya, Türk DıĢ Politikas, Turkey, Southern Caucasus states, Caucasus, Turkish foreign policy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalıĢmada, 2008 Rusya Gürcistan SavaĢı sonrası Türkiye‟nin Güney Kafkasya ülkeleriyle iliĢkileri incelenmiĢtir. Türkiye‟nin Sovyetler Birliği‟nin dağılmasından sonraki dönemde ve özellikle 2008 Rusya Gürcistan SavaĢı‟nı bir dönüm noktası olarak değerlendirip devam eden süreçte yürüttüğü bölge politikası tartıĢılmıĢtır. Türkiye‟nin Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan‟a karĢı yaklaĢımlarının Türk dıĢ politikasının geçirdiği dönüĢümler çerçevesinden ele alınması amaçlanmıĢtır. ÇalıĢmada temel olarak 2008 Rusya-Gürcistan SavaĢı‟nın Türkiye‟nin bölgedeki etkinliği üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. Türkiye‟nin bölgedeki rolünün, artan Rusya etkisi sebebiyle, oldukĢa sınırlı olduğu görüĢünün aksine, kanıtların da gösterdiği gibi Türkiye-Ermenistan iliĢkilerinin normalleĢmesi süreci ve Türkiye‟nin bölgesel istikrarı artırmaya yönelik „Kafkasya Ġstikrar ve ĠĢbirliği Platformu‟ önerisiyle birlikte giderek arttığı görüĢü savunulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Turkey‟s relations with Southern Caucasus States after 2008 Russian Georgian War. Providing a historical background of Turkish policy towards Caucasus after the breakup of Soviet Union and during 2008 Russian Georgian war, it aims at giving a comprehensive framework of Turkey‟s approaches to Armenia, Azerbaijan and Georgia and the thesis will also discuss how the Turkish foreign policy evolves in its stance towards Caucasus. It also seeks to examine the impacts of Russian-Georgian War in 2008 on Turkey‟s influence in Caucasus. The thesis argues that contrary to the views of some scholars who consider Turkey‟s influence is very limited due to the increasing Russian influence in the region, the evidences show that Turkey has enhanced its influence by promoting regional stability and through its view such as „Caucasus Stability and Cooperation Platform‟and Turkish-Armenian normalisation process.