Women's nature (phusis) and diseases as objects of observation in the hippocratic gynecological writings: An epistemological study
Hipokratik jinokolojik metinlerde gözlem nesneleri olarak kadınların doğası (füsis) ve hastalıkları: Epistemolojik bir çalışma
  1. Tez No: 347330
  2. Yazar: GÖKÇESU AKŞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET BAĞCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Felsefe, Medical History and Ethics, Ancient Linguistics and Cultures, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: düşünme biçimleri, kadın çalışmaları, Hipokratik Metinler, füsis, dört suyuk teorisi, styles of thinking, women studies, Hippocratic Corpus, phusis, theory of four humors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmada, Hipokratik tıp pratiğinin insan bedenini nasıl görünür kıldığını anlatmak ve anlamak için Hipokratik metinlerdeki kadın hasta geçmişleri ve bunların ele alınış biçimleri incelenmiştir. Genelde erkeklerin daha görünür olduğu eskiçağ yazının aksine, Hipokrates'in kadınları da görünür kılan metodu, gözlem, yeni bir gözlem nesnesi yaratarak, jinekolojiyi doğurmuştur. Böylece antikitenin“beyazkollu”kadını artık görünürün alanına getirilmiş olur. Bu hikayelerde, gözleme dayalı Hipokratik iş yapma biçiminin temelde iki kaynak ışığında çalıştığı söylenebilir: her ikisi de, analitik ve analojik olanı bütünleştiren şekilde, genelde sağaltmaya doğru aktif bir güç olan doğa, ve bedeni oluşturan dört temel sıvıdan (suyuk) biri olan su. Doğa'nın Hipokratik pratikte bu kullanılış biçimi ekolojik bir bakış açısıyla Kuhn'un“karşılaştırılamazlık”kategorisine karşı, bir arada iş yapma biçimlerini mümkün kılar. Çalışmada kısaca bilimsel (d)evrimlerin yapısı incelenmeye Popper ile başlanmış, Kuhn, Lakatos, Feyerabend, ve son olarak Crombie ile devam edilip, sonuncunun 'düşünme biçimleri' kavramının, pratiğe odaklanması ile, Hipokratik jinekolojik metodu anlamakta kullanıldığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study concentrates on the disease and treatment cases of women in the Hippocratic texts, to identify and describe the Hippocratic medical style as one that, through its mode of practice, represents a significant departure in making the human body observable. As an antidote to a bias in the literature that has always made the male more visible, we chose to view Hippocrates?s novel way of making the woman visible since, producing a new entity for observation, this style of practice led to the emergence of a new profession of medicine, gynecology. In this way, the ?white armed? women of ancient times were brought into the realm of the visible.Examination of the case histories in the corpus revealed that the observational style was used in light of two principles, that of nature as an active force, generally for healing, and water as a function and humor; both the nature and water concepts uniting the analytical and the metaphorical in a holistic way. The nature inspiration enables an ecological view of Hippocratic practice in such a way that later categories described by Kuhn as incommensurable are seen to function in interrelation.The theoretical trajectory therefore, involves a short survey which starts with Popper and follows through Kuhn, Lakatos, Feyerabend, and finally Crombie, with the latter?s concept of ?styles of thinking? which accounts for how habits of thought inform specific practices like Hippocratic gynecology.