Reactions to performance feedback and source: The moderating effect of individualism/collectivism and power distance
Performans geribildirimine ve geribildirim kaynağına yönelik tepkiler: Bireyselcilik/toplulukçuluk ve güç mesafesi değişkenlerinin moderatör etkisi
  1. Tez No: 347333
  2. Yazar: GAYE SOLMAZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA TOKER, PROF. DR. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geribildirim Kaynağı, Geribildirim Yönü, Geribildirime Yönelik Tepkiler, Güç Mesafesi, Toplulukçuluk, Feedback Source, Feedback Sign, Reactions to Feedback, Collectivism, Power Distance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın en önemli amacı, bireysel düzeyde değerlendirilen güç mesafesi ve toplulukçuluk değişkenlerinin geribildirim kaynağı (üst, denk, ast) ile geribildirimin algılanan doğruluğu, yararlılığı ve duygusal tepkiler olarak işevuruklaştırılan performans geribildirimine yönelik tepkiler arasındaki ilişkideki moderator etkisini incelemektir. Bu çalışmada incelenen tepkiler, üçüncü bir kişiye verilen performans değerlendirmesini gözlemleyenlerin tepkileridir. Öğrenci katılımcılar 2 (geribildirim yönü) X 3 (geribildirim kaynağı) desende bir deneye katılmışlardır. Katılımcılara sahte bir çalışanın orta seviyedeki sunum performansını sergileyen bir video gösterilmiştir. Bunun ardından katılımcılara bu sunum performansı için üç kaynaktan birinden (bir amir, astlar ve iş arkadaşları) gelen olumlu veya olumsuz performans değerlendirmeleri sağlanmıştır. Son olarak katılımcılardan atandıkları kaynak tarafından verilen olumlu veya olumsuz performans değerlendirmelerini algılanan doğruluk, yararlılık ve duygusal tepkiler açısından değerlendirmeleri istenmiştir. Sonra, katılımcıların güç mesafesi, toplulukçuluk ve yatay ve dikey bireyselcilik/ toplulukçuluk değişkenleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, amir değerlendiricilerin iş arkadaşları ve ast değerlendiricilerine kıyasla daha çok uzmanlığa sahip olarak algılandığını göstermektedir. Benzer şekilde katılımcılar amirden gelen geribildirimi iş arkadaşlarından gelen geribildirime kıyasla daha doğru olarak algılamışlardır. Geribildirim olumsuz olduğunda, katılımcılar iş arkadaşlarından gelenden ziyade astlardan ve amirden gelen geribildirimi daha doğru olarak algılamışlardır. Geribildirim olumlu olduğunda ise iş arkadaşlarından gelen geribildirime yönelik olan duygusal tepkiler astlardan gelenlerden daha olumlu olmuştur. Astlar olumsuz geribildirim sağladığında ve amir ve iş arkadaşları olumlu geribildirim sağladığında gözlemleyenlerin toplulukçuluk seviyeleri duygusal tepkiler üzerine pozitif yönde bir etki yapmıştır. Son olarak çalışma sonuçları tartışılmış ve çalışmanın katkıları ve sınırlılıkları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The major aim of the current study was to examine the moderating effects of collectivism and power distance cultural orientations-assessed at the individual level- on the relationship between feedback source and reactions to performance feedback, operationalized as perceived accuracy, perceived usefulness, and affective reactions. In the present study, focal reactions were those which came from observers of a third party?s performance. Student participants took part in a 2 (feedback sign) X 3 (feedback source) experimental design. Participants were shown a video depicting an average level presentation performance of a pseudo employee. Following this, participants were provided favorable or unfavorable performance ratings for this presentation from one of three sources (a supervisor, subordinates, and peers). Participants were asked to evaluate the employee?s performance ratings provided by the assigned source condition in terms of reactions. Then, measures of cultural orientations were administered. Study results showed that supervisor raters were perceived to have more expertise than peer raters and subordinate raters. Similarly, participants perceived the feedback from a supervisor as more accurate than the feedback from peers. For negative feedback, participants perceived the feedback from subordinates and supervisor as more accurate than the feedback from peers. When feedback was positive, affective reactions to feedback from peers were more positive than those to feedback from subordinates. Further, collectivism levels of observers had positive effects on affective reactions when subordinates provided negative feedback and when a supervisor and peers provided positive feedback. The study results were discussed and contributions and limitations of study were presented.