Marx's critique of Hegel: Stages in Marx's appropriation of dialectic
Marx'ın Hegel eleştirisi: Marx'ın diyalektiği sahiplenmesindeki aşamalar
- Tez No: 347332
- Danışmanlar: PROF. DR. Ş. HALİL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Marx, Hegel, diyalektik, eleĢtiri, Marx, Hegel, dialectic, critique
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tezin amacı, Marx'ın Hegel eleştirisinin baştan sona dek izini sürmek ve Marx'ın Hegel'in diyalektiğini tüm yönleriyle sahiplenmesinde sonuçlanan Hegel'le olan kesintisiz diyaloğuna dikkat çekmektir. Bu amaçla, Marx'ın Hegel'i eleştirdiği metinlere odaklanıp onun Hegel'in felsefesi karşısında kendi konumunu nasıl geliştirdiğini anlamaya çalışacağız. Marx Hegel'in felsefesiyle daima eleştirel bir ilişki içinde olmuş ve onu aşılması gereken bir felsefe olarak görmüştür, çünkü bu felsefe, Marx'ın gözünde, insanın özgürlüğünün önünde büyük bir engel oluşturan mevcut gerçekliği aklamaya varmaktadır. Bununla birlikte, Marx aynı zamanda diyalektiğin merkezî bir yer işgal ettiği Hegel'in felsefesini en gelişmiş bilim kavrayışını ve doğru bilimsel yöntemi içeren bir felsefe olarak da görür ve Hegel'in diyalektiğini politik iktisadın eleştirisinde kullanmaya çalışır. Bu tezde, Marx'ın Hegel eleştirisini takip ederek, onun Hegel'in felsefesini eleştirirken bile Hegel'in diyalektiğine daha çok yaklaştığını göstermeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to trace Marx?s critique of Hegel from the beginning to the end and to draw attention to his continuous dialogue with Hegel, which results in Marx?s appropriation of Hegel?s dialectic in all its aspects. To this aim, we will focus on the texts in which Marx criticizes Hegel and try to understand how he develops his position against Hegel?s philosophy. Marx has always become in a critical relationship with Hegel?s philosophy and considered it as a philosophy which must be transcended since it, for Marx, amounts to justify the present reality which, in Marx?s eyes, constitutes a great barrier for human freedom. However, Marx also regards Hegel?s philosophy, in which dialectic occupies a central place, as one which includes the most developed conception of science and the true scientific method, and attempts to use Hegel?s dialectic in his critique of political economy. In this thesis, by following Marx?s critique of Hegel, we will try to show that Marx comes closer to Hegel?s dialectic even when he criticizes Hegel?s philosophy.