Social, cultural and economic situation of the Jews in Bursa during the Tanzimat Period
Tanzimat Döneminde Bursa Yahudilerinin sosyal, kültürel ve ekonomik durumları
- Tez No: 347334
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BOZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yahudi, Bursa, Tanzimat, millet sistemi, Jews, Bursa, Tanzimat, millet system
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez, 1839-1876 yılları arasında Bursa Yahudi cemaatinin sosyal, kültürel ve ekonomik durumu tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Yahudilerin Müslümanlar ve gayrimüslimlerle (Ermeniler ve Rumlar) ilişkilerine odaklanıyor ve asıl olarak Yahudiler Bursa?da, Osmanlı İmparatorluğu?nda, nasıl yaşadılar, yaşam koşulları nasıldı, hayatlarını nasıl idame ettirdiler ve Osmanlı İmparatorluğu Yahudi cemaatine nasıl davrandı sorularını cevaplıyor. Bu soruların ışığında, bu tez Tanzimat dönemi öncesi ve Tanzimat dönemi Bursa?daki ilk Yahudi yerleşimleri ve bunların demografik yapıları hakkında Osmanlı arşiv belgelerini ve seyahatnameleri kullanarak bilgi vermeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, Bursa Yahudi cemaatinin sosyal yapısına ve liderlik yapılanmasına ışık tutarak Hahambaşılığın kurulmasıyla beraber liderlik yapılanmasında ortaya çıkan değişimi gözler önüne sermeyi hedefliyor. Bunu izleyen bölümlerlerdeyse, tez Yahudi evleri, mobilyaları, kıyafetleri ve evlilik seremonilerine odaklanarak bu konularda özet bilgiler sunuyor. Son olarak, bu tez Yahudi toplumunun ekonomik kompozisyonunu inceliyor.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to introduce the social, cultural and economic situation of the Jewish community of Bursa between the years 1839-1876. This study focuses on the situation of Jews in their relations with Muslims and other non-Muslims (Greeks and Armenians) and mainly questions how they lived in the Ottoman Empire in Bursa, how their conditions were, how they sustained their lives and how the Ottoman Empire behaved towards the Jewish community in this defined period of time. In light of these questions, this thesis intends to give some information about the first Jewish settlements in Bursa and the demographic structure of the city before and during the reform period by using Ottoman archival documents and travelers? accounts. Next, it touches upon the social organization and the leadership structure of the Jewish community and aims to show the transformation process in the leadership dynamics after the establishment of the Chief Rabbinate. In the following chapter, the thesis provides brief information about the houses, furniture, clothing and wedding ceremonies in the Jewish society of Bursa. Lastly, the thesis will examine the economic composition of the Jewish society.