Turkey's Kurdish conflict through the lenses of conflict resolution
Çatışma çözümü perspektifinden Türkiye'nin Kürt sorunu
- Tez No: 347335
 - Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN D. DAĞI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözümü, Kürt Sorunu, Temel İhtiyaçlar, Yoksunluk, Kimlik, Conflict Resolution, Kurdish Conflict, Basic Needs, Deprivation, Identity
 - Yıl: 2013
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma çatışma çözümü yaklaşımları / araçları perspektifinden tarihsel ve güncel bağlamı içerisinde Türkiye?nin Kürt sorununu ele almayı amaçlamaktadır. Tezin öncelikli hedefi belirli çatışma çözümü yaklaşımlarının Türkiye ? PKK çatışmasının temel nedenlerini anlama ve açıklamada ne derece faydalı olabileceğini tartışma, daha sonra ise taraflar arasındaki silahlı mücadelenin bir daha geri döndürülmemek üzere sona erdirilmesi için hangi çatışma çözümü araçlarının kullanılabileceğine yönelik bir analiz çerçevesi sunmaktır. 30 yıllık çatışma tarihi boyunca ilk kez 2013 yılı başı itibariyle de facto anlamda iki taraflı bir ateşkes durumu sözkonusudur. Doğrudan şiddetin varolmadığı ama yapısal / kültürel şiddetin devam ettiği ?negatif barış? dönemi olarak da adlandırılabilecek bu dönemin yapısal / kültürel şiddetin de bertaraf edildiği ?pozitif barış? ya da ?kalıcı barış? dönemine evrilmesi gerekmektedir. Bu tez yapısal/kültürel şiddetin silahlı çatışmanın altında yatan temel gerekçe olduğunu varsaymaktadır. Çalışmanın vardığı sonuç, aktörlerin bu çatışmanın salt doğrudan şiddet/silahlı mücadele boyutu üzerinde durmalarının, fakat yapısal/kültürel şiddeti gözönünde bulundurmamalarının kalıcı barışın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, negatif barışın pozitif barışa dönüştürülebilmesi için üçüncü taraf, müzakere, arabuluculuk, problem çözücü çalıştaylar ve toplumsal mutabakat gibi bazı çatışma çözümü yaklaşımları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze Turkey?s Kurdish conflict in historical and current context by using conflict resolution approaches/tools. The goal is first to investigate how conflict resolution approaches may become helpful in understanding and explaining root causes of the Kurdish conflict, and then to search for which conflict resolution tools may be relevant in ending armed struggle between Turkish state and the PKK. We now experience a negative peace phase in this conflict because there is a mutual ceasefire between the conflict parties since the early months of 2013. In other words, most of the direct violence has today ceased. The thesis, however, argues that both structural and cultural violence that underlie direct violence in Kurdish conflict still continue. Therefore, it reveals that focus on only removing direct violence but not taking structural and cultural violence dimension of the conflict into account will no avail. For a stable peace in this three decades of bloody conflict, this study proposes some conflict resolution tools - third party, mediation, problem solving workshops, negotiation and reconciliation ?.