Serbest bölgelerin Karadeniz ticaretine etkisi
Effect of freezonestothe Black Sea trade
  1. Tez No: 347412
  2. Yazar: NİHAL ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞÜKRÜ İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Bölgeler, Türkiye'de Serbest Bölgeler, Karadeniz Ticareti, Karadeniz Serbest Bölgeleri, Free Zones, Free Zones in Turkey, The Black Sea Trade, Free Zones in the Black Sea
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Serbest bölgeler, kuruldukları ülkenin sınırları içerisinde yer alan fakat devlet tarafından uygulanan muafiyetler neticesinde ülke gümrük kanunlarının dışında bulunan bölgeler olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu zamanından itibaren serbest bölge kurma çabası içinde olmuş ancak bu isteğini bir türlü hayata geçirememiştir. Nihayet 1980 yılı dışa açılım politikalarıyla birlikte Türkiye'de serbest bölge kurma yönünde ciddi adımlar atılmış ve bugün 21 serbest bölgesi olan ülke haline gelmiştir. Türkiye Karadeniz ticaretine her zaman önem vermiş ve Karadeniz'e sınırı olan ülkelere de aynı önemi atfetmiştir. Öyle ki Karadeniz'de sınır ülke olan Rusya, en büyük ticaret ortağımız olan ülkelerden biri haline gelmiştir. Bu ticaretler sadece Rusya ile sınırlı kalmayıp Bulgaristan, Gürcistan Ukrayna ve Romanya ile kayda değer şekilde Türkiye dış ticaretine önemli katkılar sağlamıştır. Türkiye'de kurulan serbest bölgelerin üç tanesi Karadeniz Bölgesinde bulunmakta olup Trabzon, Samsun ve Rize illerinde hizmet vermektedir. Bu iller sayesinde Türkiye'nin Karadeniz ticareti ayağında önemli atılımlar beklenmektedir. Bu serbest bölgelerden en önemli gelişmeyi Samsun Serbest Bölgesi kaydetmiş olup, Trabzon Serbest Bölgesi ve Rize Serbest Bölge istenilen başarıyı yakalayamamıştır.
Özet (Çeviri)
Free trade zones are named as there gions within a country, yet referred to be outside of customs laws as a result of thee emptions applied by a government. Since Otoman Empire, Turkey has been in aneffort to establish free zones; however, it could not put the idea into effect. Eventually, in 1980, taken serious steps to establish free zones were initiated in Turkey and today it has 21 free zones. The Black Sea trade is always vital for Turkey and also Turkey is attributed importance to the countries which bordering the Black Sea .Thus, Russi a which has a boundary with the Black Sea has become one of the large sttrading partners with Turkey. These trades are not only limited to Russia, but the also have significantly contributed toTurkey's foreign trade with Bulgaria, Georgia, Romania and Ukraine. Three of established free zones in Turkey are available in the Black Seare gion which serve in Trabzon, Rize, and Samsun. It is expected that significant progress on the side of Turkey's Black Sea trade by means of these cities.The most important development from these free zones wassaved in Samsun Free Zone; however, Trabzon free zone and Rize free zone were not able to reach the desired success.