Mehemmed Eli Ferzane bayatılar: Giriş-inceleme-metin-dizin
Mehemmed Eli Ferzane bayatılar: Introduction-analyses-text-index
- Tez No: 347448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ferzane, Güney Azerbaycan, bayatı, mani, Ferzane, South Azerbaidjan, bayatı, Turkish halk poem
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 544
Özet
Bu çalışma, 1365 / 1987 yılında Tahran?da Mehemmed Eli Ferzane tarafından halk edebiyatı derlemesi olarak ?Bayatılar? adıyla yayınlanan eserin incelemesi esas alınarak oluşturulmuştur. Çalılşma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Güney Azerbaycan?ın tarihi, dili, eserin yazarı ve bayatılar hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, eserin fonetik ve morfolojik yönden tahlili yapılmıştır. Üçüncü bölümde Arap harfleriyle yazılı olan eserin Latin harflerine aktarımı yapılmıştır. Son bölümde ise kapsamlı bir dizin-sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was composed through analysis of the literary work, titled ?Bayatılar?, as a folk literature compilation written by Mehemmed Eli Ferzane in Tahran in 1365 / 1987. The study consist of four parts. There is extensive information on the history and language of South Azarbaidjan, the biography of the author and ?bayatı? in the first part of the study. In the second part, the literary work is studied in terms of morphology and phonetics. In the third part, the work originally written in Arabic alphabet transcripted into Latin alphabet. In the last part, a comprehensive directory of text is provided as a glossary.