Müzikal kazanımlar açısından çoksesli aranje tekniklerinin keman eğitimine etkisi
The effects of polyphonic arrangement techniques on violin education in terms of musical achievements
- Tez No: 347467
- Danışmanlar: PROF. KADİR KARKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Müzikal Kazanım, Çoksesli Aranje Teknikleri, Etüt, Eşlik, Entonasyon, Tonal Duyum, Cümle Yapısı, Müzikal İfade
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma; çok sesli aranje tekniklerinin, keman eğitiminde, müzikal kazanımlar açısından etkilerinin belirlenmesini hedeflemektedir. Araştırmanın deney ve kontrol grubu üyelerini, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarlarında keman eğitimi almakta olan on sekiz öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada; öntest-sontest deney kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Deney grubunda (n=9) çoksesli aranje teknikleri ile keman eğitimi, kontrol grubunda ise (n=9) eşliksiz (geleneksel) keman eğitimi uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Zdzinski ve Barnes (2002) Yaylı Çalgılar Performans Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları; çoksesli aranje teknikleriyle keman eğitimi alan öğrencilerin, eşliksiz eğitim alan öğrencilere oranla, müzikal kazanımlara ulaşmada daha etkili olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effect of musical gains through polyphonic arangement techniques in violin education. Subjects of the study consisted of eighteen students from the Istanbul University State Conservatory, Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory and Mersin University State Conservatory who are studying the violin education in 2012-2013 academic year. In research; experimental-control pretest-posttest group semi experimental design was used. Experiment group (n= 9) polyphonic arangement techniques violin training, the control group (n= 9) classic violin training techniques was applied. The data were collected using a