Siyasi partilerin tutundurma faaliyetlerinin seçmen davranışları üzerine etkisinin araştırılması: Sivas ili Cumhuriyet Üniversitesi personeli örneği
Researching the effect of political parties' promotional activities on elector behaviors: Instance for Sivas province Cumhuriyet University staff
  1. Tez No: 347479
  2. Yazar: İBRAHİM İŞCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmen Davranışı, Siyaset Pazarlaması, Propaganda, Siyasal Kampanya Faaliyetleri, Elector Behavior, Political Marketing, Propaganda, Political Campaigns Activities
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
19. yy.'ın sonları ve 20. yy'ın başlarından itibaren dünyada değişmeye başlayan siyasi yapı ile birlikte siyaset halka dönük yapılmış ve insanlar yöneticilerini kendileri seçmeye başlamıştır. Siyasetin tüketici grubu olarak kabul edilen seçmen kavramı bu şekilde siyasi hayata yerleşmiş ve siyasiler seçmenleri etkileyebilmek için çeşitli faaliyetler gerçekleştirmeye başlamıştır. Günümüz itibariyle bu faaliyetler teknolojinin tüm imkanlarıyla seçmenle birebir iletişime geçilecek kadar yoğunlaşmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde siyaset, seçmen ve seçmen davranışı kavramları incelenmiş ve seçmen davranışına etki eden faktörlere yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde siyaset pazarlaması kavramı genel hatlarıyla incelenmiş ve özellikle tutundurma karması ile bu karmada yer alan faaliyetler detaylı olarak sınıflandırılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise sivas ili cumhuriyet üniversitesi personeli üzerine gerçekleştirilen araştırmaya yer verilmiş, siyasi partilerin tutundurma çabalarının söz konusu personel üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Associated with the alteration of political structure all around the world since in the later 19th century and early in the 20th century, the politics was done public-oriented and people had just started to choose their own intendants. Accepted as the consumer group of politics, the elector phenomenon was settled into the political life and politicians started to carry out various activities. Nowadays, those activities are become frequent by whole benefits of technology as peer-to-peer communicating the elector. In the first chapter of this research the terms of politics, elector and behaviors of electors are investigated and mentioned about the elector behaviors effecting factors. Politics marketing notion are reviewed by main titles and particularly the publicity karma and activities belong this are classified in details in the second chapter. The research on the staff of Cumhuriyet University in Sivas province is given in the third chapter and the effects of political parties? promotional efforts on mentioned personnel are evaluated.