Katılım bankalarının gelişmesinde işletmelerin rolü: Adana, Batman, Gaziantep, Hatay, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa bölgelerinde bir uygulama
The role of business in development of free interest banking: An application in Adana, Batman, Gaziantep, Hatay, Mardin, Mersin, Osmaniye and Şanlıurfa regions
- Tez No: 347480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kâr Payı, Faiz, Katılım Bankası, Divident, Interest, Interest- free Banking
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ülkemizde faizin haram olduğu görüşüne sahip insanların birikimlerini ekonomiye aktarmaması bu birikimlerin atıl kalmaması, diğer bir ifade ile yastık altı kalmayıp reel ekonomiye aktarılması için faizsiz bankalar kurulmuştur. Bu faizsiz bankalar profesyonel anlamda 1970'li yıllarda ortaya çıkmış olup ülkemizde 1983 yılında Özel Finans Kurumları adı altında faaliyetlerine başlamışlardır. Özel Finans Kurumları 2005 yılında çıkarılan kanunla isim ve statü değişikliğine gitmiş ve bankacılık çatısı altına girerek Katılım Bankası adını almışlardır.Katılım Bankaları birçok faaliyetinde ticari bankalarla benzerlik göstermesine rağmen faizsiz bankacılık prensibiyle çalıştıkları için bazı noktalarda ticari bankalardan ayrılmaktadır.Bugün faizsiz bankacılık sadece Müslüman ülkelerde değil; İngiltere, Almanya gibi Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ekonominin çok ileri düzeyde olduğu ülkelerde de yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de Katılım Bankaları 2001 krizinden sonra büyük bir atılım yapmış, 2005 yılında Katılım Bankaları olmakla birlikte ticari bankalarla rekabet edebilecek konuma gelmişlerdir. Bu kurumlar her alanda kendilerini sürekli güncelleyerek büyüme trendlerini devam ettirmektedirler.Bu çalışmada Faizsiz Bankacılık Sistemi anlatılmış olup faizle kâr arasındaki farklar ve faizsiz bankaların çalışma prensipleri anlatılmıştır. Bir faizsiz bankacılık modeli olan Katılım Bankalarının Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişim süreci, Katılım Bankalarının faaliyetleri anlatılmıştır. Ayrıca Katılım Bankalarının faaliyetleri, kârlılıkları ve Katılım Bankalarının gelişmesinde işletmelerin rolü anlatılmış ve Adana, Batman, Gaziantep, Hatay, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa Bölgelerinde anket uygulaması yapılmıştır. İşletmelere yapılan anketler SPSS programıyla analiz edilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Interest in accordance with opinion of religous belief is forbidden in our country for many years remain idle, or in otherwords, people?ssavings isn?t to be under pillow sans interest-free banks was due to problem of financing therea economy. This interest- free banking in the 1970s, emerged in the professional sense and in our country started its activities in 1983 under the name of Private Financial Institutions. Special Finance Houses, Lawissued in 2005 the name change went and took the title of Participation Bank.Interest-free Banks as well as many activities of commercial banks, interest- free banking with the principle of similarity showed commercial banks are divided on this point because they work.Today, interest-free banking is not only the Islamic countries, Great Britain, European countries such as Germany and the United States is very advanced in countries such as the economy is becoming common. Participation in our country after the 2001 crisis, banks enter a major break through, in 2005, but commercial bank as and participation banks have become coppetitive. Constantly updating their growth in all areas and continue to follow trends.Interest-free Banking System is described in this study, the differences between interest in come and interest-free banks operating principles are explained. In addition, the activities of Participation Banks, profitability and Participation Banks explained the role of the development of enterprises and Adana, Batman, Gaziantep, Hatay, Mardin, Mersin, Osmaniye, and was conducted in Şanlıurfa regions. Participation in the activities of banks in the final chapter, describes the factor saffecting the profitability. Businesses surveys will be analyzed and interpreted using SPSS program.