Üniversite fen bilimleri birinci sınıf öğrencilerinin evrim teorisini algılama düzeyleri
The level of perceiving evolution theory among the first class science students at university
- Tez No: 347495
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evolution, Science, University students
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi?nde Fizik, Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmenliği alanlarında öğrenim gören 88 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerden 23 tanesi erkek, 65 tanesi ise kızdır. Araştırmada Rutledge & Sadler (2007) tarafından geliştirilen Reliability of the Measure of Acceptance of the Theory of Evolution (MATE) Instrument isimli `Evrim Teorisini Kabul Etme? (ETKE) 5?li likert tipindeki ölçek kullanılmıştır. Testin toplam güvenirlik katsayısı ?=0,74, Kaiser-Meyer-Olkin ölçme değeri 0,80 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyet, lisede evrim konusu alıp almamasına ilişkin değişkenlerinin analizinde `bağımsız t testi?, bölüm değişkeninde ise `varyans analizi? yöntemleri SPSS 20 Windows paket programında hesaplanmıştır. `Evrim Teorisini Kabul Etme? ölçeğinin güvenirlik hesaplaması için Cronbach Alpha formülü kullanılmıştır. Evrim Teorisini Kabul Etme ölçeği altı boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlar: `Evrimsel süreç?, `Evrimsel teorinin bilimsel geçerliliği?, `İnsanoğlunun evrimi?, `Evrimsel kanıtlar?, `Bilimsel toplulukların evrim görüşü?, `Dünyanın yaşı? dır. Boyutların güvenirliği sırasıyla ?=0,75, ?=0,77, ?=0,88, ?=0,77, ?=0,76, ?=0,83 olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin ölçeğin boyutları arasında cinsiyetlerine göre, lisede evrim konusu alıp almamalarına göre, bölümlere göre fark olup olmadığı araştırılmış boyutlarla ve ölçeğin genelinde istatistiksel olarak farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada öğrencilerin `Evrim Teorisini Kabul Etme? ölçeğine `Kararsız? oldukları belirlenmiştir. Anahtar kelimeler; Evrim, Fen Bilimleri, Üniversite öğrencileri
Özet (Çeviri)
Research group covers 88 students studying in the Physics,Science and Biology departments of Ahmet Kelesoglu Teacher Education and Training Faculty in Necmettin Erbakan University.Out of these students, 23 are male and 65 are female. In the search, 5-point Likert-type scale was used for the acceptance of the evolution theory called Reliability of the Measure of Acceptance of the Theory of Evolution developed by Rutledge and Sadler (2007). The total safety coefficient of the test ? =0,74 and the value of KMO measure 0,80. `Independant T test? was used in the analysis of the variables about the gender and about whether the students had studied the subject of evolution at High School. The methots of `variance analysis? were calculated by SPSS 20 Windows software programme. The Cronbach Alpha Formula was used for the calculation of the reliability of the scale of accepting the evolution theory. Reliability of the Measure of Acceptance of the Theory of Evolution consists of six dimensions.The dimensions are `Process of evolution?, `Scientific validity of evolutionary theory?, `Evolution of humans?, `Evidence of evolution?, `Scientific community?s view of evolution?, `Age of the Earth?. The reliability of the dimensions was seen to have been calculated as ? =0,75, ? =0,77, ? =0,88, ? =0,77, ? =76, ? =0,83 in turn. There has been a reseach according to the students?gender among the dimensions of the scale , their studying the evolution at High School and if there have been any differences between the departments.It has been announced that there have been statistically no differences in the dimensions and in the general part of the scale. As a result,in this study it has been indicated on the scale of Reliability of the Measure of Acceptance of the Theory of Evolution that the students are indecisive.