Yüksek lipid diyetiyle beslenen ratlarda Garcinia cambogia ekstresinin serum adiponektin, leptin, ghrelin ve insülin düzeyleri ile vücut ağırlığı üzerine etkisi
Effect of garcinia cambogia extract on serum adiponectin, leptin, ghrelin and insulin levels and body weight in rats fed with high lipid diet
- Tez No: 347593
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ALTINER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Garcinia cambogia, Leptin, Ghrelin, Adiponektin, İnsülin, Garcinia cambogia, Leptin, Ghrelin, Adiponectin, Insulin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tezin amacı hidrojenize bitkisel yağ ve kolesterol ile beslenen ratlarda zayıflatıcı olarak bilinen Garcinia cambogia ekstresinin, ağırlık ile obeziteyi destekleyici veya önleyici hormonlar (leptin, ghrelin, adiponektin, insülin) üzerindeki etkilerini ortaya koymaktı. Araştırmada 30 adet 5-6 aylık dişi Sprague-Dawley ırkı rat kullanılmıştır. Ratlar 3 eşit gruba ayrılmıştır. Grup 1 standart (normal) rat yemi ile, Grup 2 % 20 oranında hidrojenize bitkisel yağ ve % 1 oranında kolesterol içeren yem ile, Grup 3 ilk 30 gün % 20 oranında hidrojenize bitkisel yağ ve % 1 oranında kolesterol içeren yem ile, daha sonraki 30 gün ise bu yeme % 6 oranında eklenmiş olan Garcinia cambogia ekstresi ilavesi ile beslenmiştir. Yüksek lipid diyetiyle beslenen ve hem yüksek lipid diyeti hem de Garcinia cambogia ekstresi ile beslenen ratlarda serum leptin düzeyleri 60. günde diğer günlerden anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p=0.007). Yüksek lipid diyeti ve Garcinia cambogia ekstresi ile beslenen grupta serum ghrelin düzeyi 30. gün düşmüş ve 60. gün tekrar yükselmiş fakat denemenin başlangıcındaki düzeye çıkamamıştır (p=0.001). Yüksek lipid diyeti ve Garcinia cambogia ekstresi ile beslenen hayvanlarda ilerleyen günlerle birlikte serum adiponektin düzeyleri yükselmiştir. 60. günde bulunan değerler 0. günden anlamlı ölçüde yüksek saptanmıştır (p=0.004). Serum insülin düzeyleri ile vücut ağırlıkları 0., 30. ve 60. günlerde gruplar arasında veya Grup 1, Grup 2 ve Grup 3?te günler arasında birbirinden anlamlı ölçüde farklı bulunamamıştır. Sonuç olarak bu araştırmadan elde edilen bulgular ağırlık kaybını kolaylaştırıcı olarak yaygın bir şekilde kullanılan Garcinia cambogia bitkisinin rolünü desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
University, Institute of Health Science, Deparment of Biochemistry, PhD, Thesis. İstanbul, Turkey. The objective of this thesis was to indicate the effects of the Garcinia Cambogia-extract which is used as a weight reducer on hydrogenized vegetable oil and colesterol feeded rats- on the body weight and the obesity raising or inhibiting hormones (leptin, ghrelin, adiponectin, insulin). In this research, 5-6 months-old female 30 Sprague-Dawley rats were divided into 3 equal groups. 1st group was fed with standard (normal) rat diet, 2nd group was fed with the diet containing 20 % hydrogenated-vegetable oil and 1 % cholesterol, 3rd group was fed with the diet containing 20 % hydrogenated-vegetable oil and 1 % cholesterol for first 30 days and same diet plus 6 % Garcinia cambogia-extract for next 30 days. In the rats fed with high lipid diet and fed with both high lipid diet and Garcinia cambogia extract, serum leptin levels were detected significantly high (p=0.007) on 60th day than other days. In the group fed with both high lipid diet and Garcinia Cambogia extract, serum ghrelin levels decreased on 30th day and increased again on 60th day but could not reach the starting level of the experiment (p=0.001). In the rats fed with both high lipid diet and Garcinia cambogia-extract, serum adiponectin levels increased with the advancing days. The levels detected on 60th day were significantly higher than the levels detected on 0th day (p=0.004). Any significant variety was not detected in serum insulin levels and body weights between groups on the 0th, 30th and 60th days. Any significant variety was not also detected in serum insülin levels and body weights between days within each group. As a result, the evidences obtained from this research do not support the role of Garcinia cambogia plant spreadly used as a weight loss facilitator.