Clear aligner apareyinin etkinliğinin belirlenmesi
A prospective clinical study to determine the efficiency of clear aligner appliance
  1. Tez No: 347592
  2. Yazar: ASLIHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZTÜRK ORTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Şeffaf, hareketli ortodontik apareyler, etkinlik, set-up, çapraşıklık, Clear, removable orthodontic appliances, efficiency, set-up, crowding
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Şeffaf apareyler ile gerçekleştirilen ortodontik tedavilere olan talep hızla artarken konuyla ilgili kontrollü klinik çalışmaların yapılması önem kazanmaktadır. Literatürde, Clear Aligner apareyinin etkinliğini inceleyen herhangi bir klinik çalışmaya rastlanmamıştır. Bu araştırmanın amacı; Angle I. Sınıf kapanış ile birlikte 5 mm'den az miktarda çapraşıklık veya yer fazlalığı gösteren ve Clear Aligner apareyleri ile tedavi edilen bireylerden elde edilen ortodontik modellere ve bu modellerin dijital görüntülerine dayanarak, tedavi sonucunda meydana gelen diş hareketlerinin etkinliğini belirlemektir. Çalışma, yaşları 17 ile 42 arasında değişen (ort. 23,28) 18'i kadın 7'si erkek toplam 25 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bireylerden her 3 haftada bir alınan ölçülerden elde edilen alçı modeller üzerinde manual set-up işlemi gerçekleştirilerek, her tedavi safhasında maksimum 1mm diş hareketi oluşturacak şekilde hazırlanan 3 adet farklı kalınlıkta (0,5 mm,0,625 mm,0,75 mm) Clear Aligner apareyinin her biri hastaya 1 hafta kullandırılmıştır. 3 haftalık tedavi safhası sonunda hastadan yeniden ölçü alınarak yeni apareyler hazırlanmıştır. Çalışmada değerlendirilen diş hareketleri protrüzyon, retrüzyon, rotasyon ve fan-type ekspansiyondur. Tedavi öncesi model ve set-up modeline ait görüntülerin Aligner Aid Program ile belirli noktalar üzerinde çakıştırılması ile gerçekleştirilen ölçümler 'hedeflenen değişiklik'; tedavi öncesi model ve tedavi sonrası modele ait görüntülerin çakıştırılması ile gerçekleştirilen ölçümler 'elde edilen değişiklik' olarak kaydedilmiştir. Apareyin her bir tedavi safhasında farkli diş hareketlerinde gösterdiği etkinlik yüzde değerleri, hedeflenen değişiklik ile elde edilen değişiklik birbirine oranlanarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları Clear Aligner tedavisi ile Angle Sınıf I kapanışa sahip ve ön bölgede hafif şiddette maloklüzyon gösteren olgularda oldukça kısa sürede başarılı sonuçlar elde edildiğini; apareyin en yüksek toplam ortalama etkinliği retrüzyon hareketinde; daha sonra ise sırasıyla rotasyon, fan-type ekspansiyon ve protrüzyon hareketlerinde gösterdiğini; farklı diş grupları arasında rotasyon hareketi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken protrüzyon ve retrüzyon hareketleri açısından fark bulunmadığını; apareyin en yüksek ortalama etkinlik gösterdiği tek diş hareketinin alt santral dişin retrüzyonu; en düşük ortalama etkinlik gösterdiği diş hareketinin ise alt kanin dişin rotasyonu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Despite its growing popularity, questions remain regarding the limitations and proper use of clear orthodontic appliances. The purpose of this prospective clinical study was to evaluate the efficiency of tooth movements with anterior Clear Aligner. The study sample is consisted of 25 patients, 7 men, 18 women aged between 17 and 42 (mean 23.28). The inclusion criteria for patient selection were fully erupted permanent dentition; Class I buccal interdigitation and anterior crowding or spacing less than 5 mm. Clear Aligner's are fabricated by using hand-made set-up procedure and the amount of tooth movement is around 1 mm for each step of the treatment. Aligners of three different thicknesses (0.5 mm, 0.625 mm, 0.75 mm) are produced on the same set-up model and each aligner is worn by the patient for one week. The treatment duration for one step is 3 weeks. After that a new impression is taken for the fabrication of the next step's appliances. The investigated variables evaluated in this study were protrusion and retrusion for incisors, rotation for incisors and canines and anterior fan-type arch expansion. Each step of the treatment was evaluated on pretreatment, set-up and posttreatment study models. Digital photos of the pretreatment and set-up models were superimposed over selected reference points and all measurements performed with Aligner Aid Program were recorded as 'expected' amount of tooth movements. Same procedure was repeated by using digital photos of the pre and posttreatment stone models; these mesaurements were recorded as 'achieved' tooth movements. For each step the accuracy of the amount of movement programmed for different teeth was determined by dividing the amount of tooth movement achieved to the amount expected and multiplying by 100. Patients with mild to moderate Angle Class I malocclusion were successfully treated with anterior Clear Aligner within an acceptable treatment time. The most accurate tooth movement was retrusion; this was followed by rotation, fan-type expansion and protrusion.The most accurate single tooth movement was retrusion of mandibular central incisors.The least accurate single tooth movement was rotation of mandibular canines. A significant difference was found between teeth for rotation while there was no significant difference between teeth for protrusion and retrusion.