Düşük düzeyli lazer tedavisi ve düşük yoğunluklu atımlı ultrasonun birlikte kullanımının kemik onarımına olan etkilerinin histolojik ve mekanik değerlendirilmesi
Histological and mechanical evaluation of the combination of low level laser therapy and low intensity pulsed ultrasound on bone healing
  1. Tez No: 347639
  2. Yazar: MUSTAFA CİHAN BABUCCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER KAYNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik, lazer, DDLT, ultrason, DYAU, Bone, laser, LLLT, ultrasound, LIPUS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmamızda, düşük düzeyli lazer tedavisi (DDLT) ve düşük yoğunluklu atımlı ultrasonu (DYAU) birlikte kullanarak kemik iyileşmesi üzerine olan etkilerini histolojik ve mekanik olarak değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmamızda kullanılan 128 adet Wistar-Albino türü sıçan, uygulanacak stimülasyon yöntemine göre DDLT, DYAU, DDLT+DYAU ve kontrol olmak üzere, herbiri 32 denekten oluşan 4 ana gruba ayrılmıştır. Bu ana gruplar, deneklerin stimülasyon sürelerine göre 14. ve 21. günde sakrifiye edilmek üzere 2'şer alt gruba ayrılmıştır. Deneklerin sağ tibialarına dizin 10 mm distalinde 3 mm'lik transvers defektler hazırlanmıştır. DDLT grubuna, 820 nm dalga boylu, 0,5W gücünde GaAlAs lazer, 48 saatte bir, seans başına 32 saniye süreyle uygulanmıştır. DYAU grubuna 1,5 MHz frekansta, 0,5 W/cm² yoğunlukta, 200 ms atımlı ultrason, 48 saatte bir, seans başına 160 saniye süreyle uygulanmıştır. DDLT ve DYAU'un birlikte uygulandığı grupta ise tedavi protokolleri kombine edilmiştir. Kemik iyileşmesi 14. ve 21. günlerde histolojik ve mekanik olarak değerlendirilmiştir.Histolojik değerlendirme sonucunda, DDLT ve DYAU'un birlikte uygulandığı grupta, diğer gruplara göre artmış kemik trabekül alanları ve damardan zengin bağ dokusu ile birlikte düşük enflamasyon şiddeti gözlemlenmiştir. Mekanik değerlendirme sonucunda, DDLT ve DYAU'un birlikte uygulandığı grupta, kemiğin maksimum kuvvet, maksimum stres ve sertlik gibi biyomekanik özelliklerinin diğer gruplara göre arttığı saptanmıştır. Bu bilgiler ışığında, DDLT ve DYAU'un birlikte kullanımının kemik iyileşmesini hızlandırarak sadece DDLT veya DYAU'a göre tedavi süresini kısalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the combined effects of low level laser therapy (LLLT) and low intensity pulsed ultrasound (LIPUS) on bone healing.In this study, 128 male Wistar-Albino rats were used. According to the stimulation method, the rats were distributed into 4 main groups of 32 animals each: LLLT, LIPUS, LLLT+LIPUS and control group. The main groups were distributed into 2 subgroups, regarding the duration of treatment: 14 and 21 days. On the right tibias of the rats, 10 mm distal to the knee, a 3 mm transversal defect was prepared. The LLLT group received treatment with a GaAlAs laser of 820 nm wavelength, 0,5 W power output every other day for 32 seconds. The LIPUS group received treatment with a 1,5 MHz frequency, 0,5 W/cm² intensity, 200 ms pulsed ultrasound, every other day for 160 seconds. The combined group received a combined treatment protocol of LLLT and LIPUS groups. Bone healing was evaluated histologically and mechanically on days 14 and 21.The histological evaluation revealed increased bone trabecula, increased vascularization and decreased inflammation in the combined LLLT and LIPUS group, when compared to other groups. The mechanical evaluation revealed increased biomechanical properties such as maximum force, maximum stres and stiffness of the combined LLLT and LIPUS group when compared to other groups. According to these findings, it is concluded that the combined LLLT and LIPUS therapy stimulated bone healing so that the treatment length is shortened when compared to only LLLT or LIPUS treatments.