Obez ve nonobez obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda sağ kalp fonksiyonlarının ekokardiyografi ve doppler ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of right heart functions by echocardiography and doppler echocardiography in obese and non obese patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 347651
  2. Yazar: NURSEL DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Obstrüktif uyku apne sendromu, Doku doppler ekokardiyografi, sağ ventrikül disfonksiyonu, Obezite, Obstrüktif uyku apne sendromu, Doku doppler ekokardiyografi, sağ ventrikül disfonksiyonu
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) sebep olduğu kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle morbidite ve mortaliteye neden olabilen, sık görülen bir patolojidir ve obezite ile yakından ilişkilidir. OUAS'nun, pulmoner hipertansiyon ile ilişkisi veya sağ kalp fonksiyonları üzerine etkisi tartışmalıdır. Çalışmamızın amacı, obez ve nonobez OUAS hastalarında; doku doppler (DD) ekokardiyografi ile sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarının ve pulmoner arter basınçlarını (PAB) karşılaştırmaktı.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Uyku Laboratuarında polisomnografik inceleme yapılmış ve orta ya da ağır OUAS tanısı konmuş 35 nonobez ve 34 obez olmak üzere 69 hasta alındı. Tüm hastalarda M-mode, iki boyutlu inceleme, renkli akım Doppler ve DD yardımıyla SV(sol ventrikül) ve RV (sağ ventrikül) boyutları, sol atrium (LA) ve RA(sağ atrium) boyutları, SV ve RV sistolik ve diyastolik fonksiyonları ve sistolik PAB' ları ölçüldü.Bulgular: Her iki grup yaş (Obez 46,6±8.9, nonobez 48,8 ±10,7, p>005) ve cins (K/E: nonobez grupta 1/5, obezlerde; 1/4) açısından benzerdi. Her iki grupta da RV diyastolik fonksiyonlarında bozulma saptanmış olup, obez grupta anlamlı olarak daha fazla bozulma saptanmıştır. (lateral triküspit annuler bölge geç diyastolik miyokardial hız A'a: nonobez hastalarda 0,13 ±0,03 ve obez hastalarda 0,11±0,04, p=0,020). Nonobez grupta 25 (% 71,4), obez grupta ise 32 (%94,1) hastada sistolik PAB>25 mmHg olarak saptandı (p=0,04). Obez grupta ortalama sistolik PAB anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (Sırasıyla 31,2±5,6 ve 27,1±5,8, p= 0,04).Sonuç: Çalışmamızda orta ve ağır OUAS hastalarında doku doppler incelemesi ile SV ve RV diyastolik fonksiyonlarında bozulma saptanmıştır. Obezite OUAS'tan bağımsız olarak bu bozukluğa katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a common pathology causing morbidity and mortality due to cardiovascular complications and closely associated with obesity. The relationship of OSAS, with pulmonary hypertension and its effects on right heart functions remains controversial. The aim of our study was to compare the right ventricular systolic and diastolic function and pulmonary artery pressure (PAP) in obese and non-obese patients with OSAS by tissue Doppler imaging (TDI) echocardiography.Materials and Methods: This study was conducted with 69 patients, 34 obese and 35 non-obese, diagnosed as moderate or severe OSAS overnight polysomnographic sleep study. In all patients, LV (left ventricul) and RV size, left atrial (LA) and RA dimensions, LV and RV systolic and diastolic function and systolic PAPs were measured by M-mode, two-dimensional analysis, color flow Doppler and TDI.Results: Both groups were similar in age (Obese group; 46,6±8.9, nonobese group: 48,8 ±10,7, p>005) and sex (F/M: nonobese group: 1/5, obese group; 1/4). RV diastolic dysfunction was detected in both groups, this impairment was significantly higher in the obese group (lateral tricuspid late diastolic myocardial annuler zone velocity A'a: 0.13 ± 0.03 in non-obese patients and 0.11 ± 0.04 in obese patients. p = 0.020). Systolic PAP was greater than 25 mmHg in 25 patients in non-obese group (71.4%) and 32 patients in obese group (94.1%). The mean systolic PAP was significantly higher in obese patients (31,2±5,6 , 27.1±5.8, respectively, p=0,04)Conclusion: OSAS increases cardiovascular morbidity and mortality. In our study, LV and RV diastolic dysfunction was determined by TDI in patients with moderate and severe OSAS. Obesity contributes to this impairment regardless of OSAS.