Üst ekstremite pleksus ve periferik sinir yaralanmalarında rehabilitasyon sonuçları
The rehabilitation outcomes of the patients with upper extremity plexus or peripheral nerve injuries
- Tez No: 347656
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜL ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: üst ekstremite sinir lezyonu, brakiyal pleksus lezyonu, üst ekstremite periferik sinir lezyonu, rehabilitasyon, upper extremity nerve injury, brachial plexus injury, upper extremity peripheral nerve injury, rehabilitation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Üst ekstremite pleksus veya periferik sinir yaralanmalarında rehabilitasyon sonuçlarımızı gözden geçirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya travmatik üst ekstremite pleksus veya periferik sinir lezyonu olan 36 hasta alındı. Hastaların demografik ve yaralanmaya ilişkin bilgileri kaydedildi. Hastaların rehabilitasyondan önce ve rehabilitasyondan sonra 3, 6, 9, 12 ay sonra duyu / motor muayeneleri, el kavrama / pinç kuvvet ölçümleri, üst ekstremite semptom / fonksiyon durumları değerlendirmeleri yapıldı. Hastalara rehabilitasyondan önce, rehabilitasyondan 1 yıl sonra ve cerrahi tedavi gereksinimi durumunda hastadan hastaya değişebilen zaman aralıklarında elektrofizyolojik inceleme yapıldı. Hastalar en az 3 ayı hastanede olmak üzere 1 yıl boyunca rehabilitasyon programına alındı.Bulgular: Bir yılın sonunda hem pleksus, hem periferik sinir yaralanmalı hastalar el kavrama / pinç kuvvetleri, ekstremite kuvvetleri ve ekstremite semptom / fonksiyon durumları açısından anlamlı derecede düzeldi ve iki grup arasında düzelme miktarı açısından anlamlı fark yoktu. Duysal iyileşme ise sadece periferik sinir grubunda anlamlı düzeye ulaştı ve iki grup arasında anlamlı fark vardı. Rehabilitasyona başlama süresi ile ekstremite semptom / fonksiyon durumundaki iyileşme arasında negatif korelasyon vardı (p=0,049). Ekstremite semptom / fonksiyon durumundaki düzelme miktarı ile hastanın yaşı, etkilenen ekstremitenin dominansi durumu, eşlik eden yaralanma varlığı, yaralanma seviyesi, sinir lezyonunun derecesi, multitrunkus / multisinir lezyonu varlığı, etkilenen periferik sinir, operasyon varlığı gibi prognostik faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulamadık.Sonuçlar: Üst ekstremite pleksus veya periferik sinir yaralanmalı hastalar rehabilitasyon programı ile 1 yılın sonunda el/ekstremite kuvveti ve ekstremite fonksiyonları açısından anlamlı olarak iyileşti. Rehabilitasyona ne kadar erken başlanırsa fonksiyonel iyileşmenin o kadar fazla olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose; Our goal is to review the rehabilitation outcomes of the patients with upper extremity plexus or peripheral nerve injuries. Materials and Methods: Thirty six patients with traumatic upper extremity plexus or peripheral nerve lesion were included in the study. Demographic and injury related information was recorded. Sensory / motor examination, hand grip / pinc strength measurement, upper extremity symptoms / functional status evaluation were performed before rehabilitation and in the third, sixth, minth and twelfth months after rehabilitation. Electrophysiological examination was performed before rehabilitation, one year after rehabilitation and in time intervals varying from patient to patient in case of need for surgical treatment. Patients were included in the rehabilitation program for one year at least three months of it in the hospital. Results: After one year, both of the plexus and peripheral nerve injury groups were significantly improved in terms of hand grip / pinch strength, extremity motor strength and symptoms / functional status and there was no significant difference in the amounth of improvement between the two groups. Sensory improvement in peripheral nerve group only reached a level of significance and there was a xiv significant difference between the two groups. There was a negative correlation between the time to start rehabilitation and the extremity symptoms / functional status recovery (p=0,049). There was no significant reletionship between the recovery amount of extremity symptom-function situation and the some prognostic factors such as age of the patients, dominance status of the affected limb, the presence of an associated injury, injury level, degree of nerve lesion, multitruncus / multinerve injury presence, the affected peripheral nerve and presence of the operation. Conclusion: At the end of first year in the rehabilitation program the patients with upper extremity plexus or peripheral nerve injuries significantly improved in terms of hand / extremity strength and extremity functions. The earlier the rehabilitation, the greather the functional recovery was found.