Meme kitlelerinin karakterizasyonuna difüzyon ağırlıklı görüntülemenin katkısı
The utility of diffusion weighted imaging in characterization of breast lesions
  1. Tez No: 347657
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜLEÇ BARUTÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM KARAZİNCİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme, DAG, ADC, benign, malign, karakterizasyon, Breast, DWI, ADC, benign, malignant, characterization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Difüzyon ağırlıklı görüntülemenin (DAG) meme lezyonlarının benign ve malign ayrımına katkısının araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: 43 kadın hastada histopatolojik olarak tanı alan 50 meme lezyonu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar 1.5 T manyetik alan gücünde MR cihazı ile bilateral meme koili kullanılarak incelenmiştir. Difüzyon ağırlıklı görüntüler spin eko ?echo planar?görüntüleme sekansı ile elde edilmiş, ?b? değeri 0 ve 750 mm2/sn olarak belirlenmiştir. Elde olunan görüntüler üzerinden, görünür difüzyon katsayısı (apparent diffusion coefficients, ADC) hesaplanmıştır. Daha sonra benign ve malign lezyonların kitle ADC değerleri karşılaştırılmıştır.Bulgular: Benign ve malign lezyonların ortalama kitle ADC değerleri sırasıyla 1,494x10-3 ± 0,301mm2/sn ve 0,863x10-3 ±0,144 mm2/sn olup malign lezyonlarda benign lezyonlara kıyasla istatiktiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. Kitle ADC için 1,24 x 10-3 mm2/sn eşik değerinde lezyon karakterizasyonunda %93,3 sensitivite, %100 spesifite gözlendi.Sonuçlar: DAG memenin benign ve malign lezyonlarını karakterizasyonuna katkı sağlayabilecek bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: To evaluate the utility of diffusion weighted imaging (DWI) in differantiating benign from malignant breast lesions.Methods: 43 female subjects with 50 histopathologically proven breast lesions were investigated in this study. The patients were examined by a 1,5 T system using bilateral phased array breast coil. Spin echo echo planar diffusion imaging was used to scan patients. Images were obtained by b values 0 and 750 mm2/s. The apparent diffusion coefficient (ADC) values were calculated from DWI. The ADCs of the benign and malignant lesions were compared.Results: Median ADCs of the benign and malignant lesions were 1,494x10-3± 0,301mm2/s and 0,863x10-3 ±0,144 mm2/s respectively. ADC values of the malignant lesions was statistically lower than that of the benign lesions. Cuttoff value of ADC for 1,24x10-3 mm2/s provided %93,3 sensitivity and %100 specificity.Conclusion: DWI can be used to improve the characterization of benign and malignant breast lesions.