Golf sporu yapan çocukların dikkat düzeylerinin incelenmesi
The analysis of the attention levels of children playing golf
- Tez No: 347726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHİBE AKANDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Dikkat, Egzersiz, Golf sporu, Attention, Exercise, Golf, Kid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, golf sporu egzersizinin 14-15 yaş grubu bireylerde dikkat düzeyini etkileyip etkilemediğinin araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklem grubu Konya ili Selçuklu ilçesi Mehmet Halil İbrahim Hekimoğlu Ticaret Meslek Lisesinde okuyan 14-15 yaş grubu 60 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya deney gurubu olarak katılan deneklerin yaş ortalaması 14,80±1,38 yıl, kontrol gurubunun yaş ortalaması ise 14,90±1,39 yıldır. 8 haftalık sürecin öncesinde ve sonrasında hem kontrol hem denek gruplarına Bourdon (1955) dikkat testi uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 16.0 istatistik paket program kullanılmıştır. Veriler yüzde ve frekans tabloları erilerek özetlenmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği One-Sample Kolmogorov-Smirnov testi ile test edilmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiği için guruplar arasındaki farklılığın tespiti için independed sample t testi kullanılmıştır. Gurup içi ön test ? son test karşılaştırmalarında ise, paired samples t testi kullanılmıştır. Bu çalışmada hata düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırmaya katılan deney ve kontrol grubu arasında son test bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak, golf sporu egzersizi yapan 14-15 yaş grubu bireylerin dikkat düzeylerinin incelenmesi amacı ile yapılan araştırmada, deney grubuna uygulanan golf sporu egzersizinin çocukların dikkat düzeylerinde anlamlı farklılığa neden olduğu bulunmuştur. Bu bağlamda golf sporu egzersizinin 14-15 yaş grubu çocuklarda dikkat özelliklerini olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether the golf exercises effect the attention level of the individuals in 14-15 years of age. The sample group of the study is occuring 60 students in 14-15 age group from Hekimoğlu Ticaret Meslek High School located in Selçuklu District of Konya. The mean age of the subjects participating in the study as the experimental group is 14.80 ± 1.38 years, mean age of the control group is 14.90 ± 1.39 years. Before and after the 8 weeks process Bourdon (1955) attention test is applied. SPSS 16.0 programme is used in evaluation and using the calculated values. Datas are summarized in the percentage and frequency tables. The test of the datas distribution is normal or not made by One-sample Kolmogorov-Smirnov test method and fixed that datas have normal distribution. Because of the datas have normal distribution, to fix the differences of the groups independent sample t test is applied. For the pre-test ? post test comparisons in the group paired samples t test is used. In this study the error level is set as 0.05. ıt is fixed that there is a significant difference between experimental group and control group in the final test (p0,05). As a result, in the survey made for inspecting the attention levels of the individuals in 14 ? 15 age group who are making golf excersises, it is fixed that the golf excersise applied to the test gruop effects the attention level of the kids significiantly. In this context, we can say that the golf excersise positively effect the attention properties of the kids in 14-15 age group.