Sürdürülebilir turizm değerleri kapsamında yerel halkın golf turizmi algısı: Antalya Belek örneği
The local people's perception of golf tourism in the context of sustainable tourism values: Instance of Antalya Belek
  1. Tez No: 469848
  2. Yazar: HANİFE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA MANAP DAVRAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Tourism, Golf Tourism, Belek Region
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Turizm amaçlı yapılan faaliyetler doğrudan ya da dolaylı olarak çevreyi etkilemektedir. Turizm faaliyetlerinin ilk ortaya çıktığı yıllarda çevre sorunlarına ve doğal kaynak kullanımına dikkat edilmeden en yüksek kar elde edilmeye çalışılmıştır. Ancak yıllar geçtikçe turizm kaynaklı çevre kirliliğinin artması, kontrolsüz yapılaşma, altyapı problemleri kaynakların ve çevrenin büyük ölçüde zarar görmesine neden olmuştur. Çevre sorunlarının önüne geçmek ve sorunları en aza indirgemek için sürdürülebilir turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilir turizm; bugünkü turizm faaliyetlerinin olduğu gibi gelecek kuşaklara taşınmasıdır. Çevreyi etkileyen ve çevreden etkilenen turizm türlerinden biri de golf turizmidir. Golf turizmini; golf sporu yapan ya da golf ile pasif olarak ilgilenen (izleyici vb.) bireylerin yaşadıkları yerden başka bir yere golf amacıyla seyahat etmeleri olarak tanımlayabiliriz. 1850'lerden sonra uluslararası golf turnuvalarının başlaması ve gelişmesiyle birlikte katılımcıların ve izleyicilerin konaklama ve seyahat ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda tüm dünyada ve Türkiye'de golf turizmi gelişmiştir. Golf turizminin uygulanabilirliğinde ve gelişiminde çevre önemli bir faktördür. Golf turizmi çevreden beslenirken aynı zamanda çevreyi de etkilemektedir. Golf turizminin sürdürülebilir gelişime etkisi farklı çevrelerce farklı yorumlanabilmektedir. Golf turizm işletmecileri golf turizminin diğer turizm çeşitlerine göre daha sürdürülebilir olduğunu savunmakla birlikte çevreciler buna karşı çıkmaktadır. Bu tartışmanın en önemli paydaşı aynı zamanda yerel halktır. Yerel halkın tutumu ve davranışı sürdürülebilirliği uzun vadede sağlayacaktır. Bu nedenle çalışmamızda yerel halkın golf turizmi ile ilgili algısının ortaya konması amaçlanmaktadır. Ülkemizin en önemli golf destinasyonu olan Antalya'nın Belek Bölgesi seçilmiş ve bölgedeki yerel halka anket uygulanmıştır. Yapılan anketle sürdürülebilir gelişim kapsamında yerel halkın golf turizmi algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Anket verilerinin yorumlanmasında güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, T testi, varyans analizi ve basit doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Bu analizlerin veri sonuçlarının elde edilmesinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler; Sürdürülebilir Turizm, Golf Turizmi, Belek Bölgesi
Özet (Çeviri)
Tourism activities affect the environment directly or indirectly. In the first years of tourism people tried to get high benefits regardless the enviromental problems ore usage of natural resours. However; over the years, increase in pollution originating from tourism, unrestrained structuring and substructure problems had a harmful effect on the environment and resources. In order to minimize and prevent environmental problems, the concept of sustinable tourism came forth. Sustainable tourism means; passing on today's tourism activities to next generation. Golf tourism is a type of tourism which affects the environment and is affected by it. We can define golf tourism as travelling of golfers who are engaged in golf or who are passively in it (audience etc.) in order to play in different places. With the onset and development of international golf tournaments since the the 1850s, the need for travel and accommodation for participants and audiences has emerged. Within this scope, golf tourism has developed in Turkey and all over the world. The environment is an important factor in the feasibility and development of golf tourism. Golf tourism affects the environment while being fed by it. The effect of golf tourism to the sustainable development can be interpreted differently by several communities. Golf tourism establishments argue that golf tourism is more sustainable than other types of tourism while environmentalists oppose this. One of the most important stakeholder of this discussion is also the local population. The attitude and behavior of the local people will provide sustainability in the long run. For this reason it is aimed to reveal the perception of local people about golf tourism in our work. Therefore Belek region of Antalya, the most important golf destination of our country, was selected and a questionnare was applied to the local people in the region. With this questionnaire, it is aimed to measure local people's perception of golf tourism. Reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, T test, variance analysis and simple linear regression analysis were used in interpreting the questionnaire data. The SPSS 17.0 package program was used to obtain the data results of these analyses.