Futbolda 3e 3 dar alan oyununda farklı toparlanma sürelerinin bazı fizyolojik parametrelere etkisi
Effects of the different recovery durations on some physiological parameters during 3 x 3 small-sided games in soccer
  1. Tez No: 347727
  2. Yazar: SAMET AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEKİN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dar alan oyunu, futbol, kalp atım, laktat, Small-sided games, soccer, heart rate, lactate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada futbolda 3?e 3 dar alan oyununda farklı toparlanma sürelerinin futbolcularda bazı fizyolojik parametrelere etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın denek grubunu, bölgesel amatör ligde futbol oynayan ve haftada en az beş gün antrenman yapan 12 futbolcu oluşturmaktadır. Deneklerin yaş ortalamaları 20.50 ± 2.43 yıl, boy ortalamaları 177,73 ± 4.13 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 70.83 ± 8.38 kg, spor yaşları ortalamaları ise 5,00±13 olarak belirlendi. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu etik kurulu tarafından onaylandı. Denekler, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi?ne göre 3? er kişilik takımlara ayrılmıştır. 3?e 3 dar alan oyununun uygulanmasındaki sahanın uzunluğu 34 metre, genişliği ise 26 metre olarak belirlenmiş. Uygulanan dar alan oyunu 6?şar dakikalık 3 setten oluşmaktadır. Dar alan oyunlarında setler arası dinlenme süresi 3 dakika ve 5 dakika olarak uygulanmıştır. Dar alan oyunları öncesinde, sırasında ve sonrasında deneklerden kalp atım sayıları, kan laktat konsantrasyonları ve algılanan efor düzeyleri parametreleri kaydedilmiştir. Verilerin analizinde tekrarlı ölçümler için ANOVA testi uygulanmıştır. Futbolcuların KAS?ı incelendiğinde her iki dar alan oyununda başlangıç seviyeleri ile diğer setler arasında farklılık olduğu, 5 dk dinlenme aralıkları ile oynanan dar alan oyununun 3. Setinde kalp atım sayısı ve % KASmaks?ının 1. setten daha yüksek olduğu görülmüştür (P0.05). 3 dk dinlenme ile oynanan dar alan oyununa LA cevabın 5 dk dinlenmeye göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Dar alan oyunları arasında LA Her 3 set sonrasında AED, başlangıç seviyesine göre anlamlı düzeyde artış göstermiştir (p0.05). Sonuç olarak; 3 dk dinlenme aralıkları ile uygulanan dar alan oyununa kalp atım sayısı ve LA cevaplarının 5 dk dinlenme aralığına göre daha yüksek olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of 3 versus 3 small-sided games (SSG) with different recovery times on soma physiological parameters in soccer players. Twelve soccer players from Regional Amateur League volunteered for this study (mean ± SD age, 20.50 ± 2.43 years; height, 177.73 ± 4.13 cm; weight, 70.83 ± 8.38 kg). Subjects were performing soccer training for five days per week. The protocol of the study was approved by the local ethic committee in School of Physical Education and Sport, Selcuk University. The subjects were divided into teams with 3 players according to Yo-Yo Intermittent Recovery Test. The field dimension was 26 m wide and 34 m in length. Subjects performed two times in a random order a series of 3 bouts of 3-a-side SSGs with 3 min and 5 min recovery durations. In SSGs, each set were performed with 6 min duration. Heart rate (HR), blood lactate concentration (LA) and Rated Perceived Exertion (RPE) scale points were collected before the SSGs and at the end of each set. Data were analyzed by analysis of variance (ANOVA) with repeated measures. Significant differences were found between HRs in before SSG and 1st set, 2nd set, and 3rd set in both SSG with 3 min recovery duration and SSG with 5 min recovery duration (p0.05). In conclusion, SSGs played with different recovery durations (3 min and 5 min) has same physiological responses in soccer players.