Psoriyazisli hastalarda periferik kan lenfositlerinin fenotipik analizleri ve aktivasyon durumlarının değerlendirilmesi
Immunophenotype and activation analysis of peripheric blood lymphocytes in psoriasis patients
- Tez No: 224553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN SOLAK TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriyazis, periferik kan flow sitometri, patogenez, T lenfositler ve alt grupları, Psoriasis, peripherical blood flow cytometry, paphogenesis, T lymphocytes and subgroups
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Psoriyazis, patogenezinde T lenfosit aktivasyonunun kilit nokta olduğu ?immün-aracılı? bir hastalıktır. Periferik kan ve doku flow örneklemeleri ile serum ve hücre düzeyinde Th1 tipi immünite ile ilişkili birçok değişiklik ortaya konmuştur. Flow sitometri, hücre yüzeylerinde eksprese edilen ?cluster of differantiation (CD)? adı verilen spesifik hücre yüzey moleküllerinin varlığını ve yoğunluğunu tespit ederek T hücrelerinin maturasyon ve aktivasyonunu değerlendiren bir sistemdir. Çalışmamızda aktif ve inaktif dönem psoriyazis hastaları ile kontrol grubundan elde edilen kan örnekleri, flow sitometrik analiz ile değerlendirildi. T lenfosit hücre yüzey belirteçleri olan CD3 (T lenfositler), CD19 (B lenfositler), CD16+56+ (NK hücreler), CD3+16+56+ (NK-T hücreler), CD3+HLA-DR (aktive T lenfositler), CD4+CD8+ (double lenfositler), CD4+/CD8+ (Th lenfositlerin Ts/c lenfositlere oranı), CD8+CD28+ (T sitotoksik lenfositler), CD8+CD28- (T supresör lenfositler) ve TCR?? (??+T lenfositler) değerlerinin gruplar arasında karşılaştırılması hedeflendi. Bu amaçla psoriyazis vulgaris tanısı konulan 37 hasta ile 35 sağlıklı gönüllü araştırmaya dahil edildi. Hasta grubunda aktif ve inaktif dönem arasında lenfosit bölgesinde değerlendirilen parametreler açısından farklılık gözlenmedi. Hastaların aktif dönemde alınan kan örnekleri ile kontrol grubunun kan örnekleri karşılaştırıldığında CD3, CD19, CD3+16+56+, CD4+CD8+, CD4+/CD8+, CD8+CD28- ve TCR?? açısından istatistiksel olarak anlamlı fark mevcut değildi. Hastaların inaktif dönemde alınan kan örnekleri ile kontrol grubunun kan örnekleri karşılaştırıldığında, lenfosit bölgesinde CD3, CD19, CD3+16+56+, CD3+HLA-DR, CD4+CD8+, CD4+/CD8+, CD8+CD28- ve TCR?? arasında anlamlı farklılıkların olmadığı görüldü. Hastaların aktif dönemde alınan kan örnekleri ile kontrol grubunun kan örnekleri karşılaştırıldığında CD16+56+, CD3+HLA-DR, CD8+CD28+ değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar mevcuttu (p?0.05). Hastaların inaktif dönemde alınan kan örnekleri ile kontrol grubunun kan örnekleri karşılaştırıldığında, CD16+56+ ve CD8+CD28+ değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p?0.05). CD16+56, CD8+28+ ve CD3+HLA-DR ile ilgili sonuçların sağlıklı kontrollere göre psoriyazis hastalarında yüksek olarak bulunması, NK, T sitotoksik ve aktive T lenfositlerin psoriyazis patogenezinde etkin olabileceğini düşündürmektedir. Aktif dönem ile kontrol grubu arasında anlamlı fark içeren CD3+HLA-DR, psoriyazisde bir aktivasyon molekülü olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a T cell dependent ?immune-associated? disease in which T lymphocyte activation is shown as the main point in pathogenesis of the disease. Variable changes have been put forward related to Th1 type immunity in the serum and cell level, with peripheric blood and tissue flow types. Flow cytometry is a system in which the maturation and activation of T cells can be monitored by detecting the presence and density of spesific cell surface molecules called ?cluster of differantiation (CD)?. In our study, flow cytometric analysis of peripheric blood lymphocytes active and inactive psoriasis patients has been evaluated in comparison to control groups. The comparison of the values of CD3 (T lymphocytes), CD19 (B lymphocytes), CD16+56 (NK cells), CD3+16+56+ (NK-T cells), CD3+HLA-DR (active T lymphocytes), CD4+CD8+ (double lymphocytes), CD4+/CD8+ (the rate of Th lymphocytes to Ts/c lymphocytes), CD8+CD28+ (T cytotoxic lymphocytes), CD8+CD28- (T suppressor lymphocytes) and TCR?? (??+ T lymphocytes) that are T lymphocyte cell surface indicators among the groups has been aimed. For this reason, 37 patients diagnosed with psoriasis vulgaris and 35 healthy volunteers have been included in the study. No difference has been observed between active and inactive periods in the patient group in terms of parameters which were evaluated in lymphocyte area. When the serum indicators of the patients in active period and the serum indicators of the control group were compared, no significant difference was statistically present in terms of CD3, CD19, CD3+16+56+, CD4+/CD8+, CD4+CD8+, CD8+CD28- and TCR??. When the serum indicators of the patients in inactive period and the serum indicators of the control group were compared, there was no significant difference between CD3, CD19, CD3+16+56+, CD3+HLA-DR, CD4+/CD8+, CD4+CD8+, CD8+CD28- and TCR ?? in the lymphocyte area. When the serum indicators of the patients in active period and the serum indicators of the control group were compared, there were statistically significant differences in CD16+56+, CD8+28+, CD3+HLA-DR values (p?0.05). When the serum indicators of the patients in inactive period and the serum indicators of the control group were compared, CD16+56+ and CD8+28+ values were statistically significant (p?0.05). According to healthy control groups, finding high rates of CD16+56+, CD8+28+, CD3+HLA-DR in patients with psoriasis, gives the impression that the NK, T cytotoxic and active T lymphocytes can be active in psoriasis pathogenesis. CD3+HLA-DR involving significant difference between the active period and the control group has a tendency of being an activation molecule in psoriasis.