Evlenmek için başvuran kişilerin kadının hukuksal haklarına bakışı
The attitude of candidates of marriage towards the legal rights of women
  1. Tez No: 347736
  2. Yazar: LEYLA DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA SOHBET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitliği, Kadın, Kadın Hakları, Medeni Kanun, Şiddet, Gender Equality, Women, Women?s Rights, Civil Code, Violence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışma, evlenmek için başvuran kişilerin kadının hukuksal haklarına bakışı konusunda bilgi düzeylerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Evren Gaziantep Şehitkâmil?de 2012 yılında evlenmek için başvuran 5538 kişi; örneklem Mayıs-Temmuz aylarında çalışmaya katılmayı kabul eden 1118 kişidir. Veriler SPSS 13.0 programında değerlendirilmiştir. Kadınların %41,6?sı 15-19; erkeklerin %51,2?si 20-24 yaşlarındadır. Kadınların %57,8?i, erkeklerin %65,5?i lise mezunu, kadınların %61,9?u ev hanımı, erkeklerin %51?i işçi; kadınların %50,8?i yeşilkartlı, erkeklerin %54,8?i sosyal güvenceye sahiptir. Kadınların %86,4?ü, erkeklerin %85,3?ü Gazianteplidir. Kadınların %57,5?i, erkeklerin %51,9?u çocuğun giderlerini anne-babanın karşılaması gerektiğini; kadınların %46,2?si, erkeklerin %47,4?ü çocuğun adını aile büyüklerinin koyması gerektiğini, kadınların %49,7?si, erkeklerin %47,7?si çocuk yetiştirmenin anne-babanın işi olduğunu belirtmişlerdir. Kadınların %60.5?i, erkeklerin %53.9?u evlilik sözleşmesini bildiğini, kadınların %64.2?si, erkeklerin %59?u dini nikah yaptıracağını belirtmiştir. Kadınların %84.1?i, erkeklerin %78.4?ü kadın-erkeğin eşit olduğunu düşünmektedir. Katılanların %77.3?ü kadının 15-18 yaşlarında evlenebileceğini söylerken; %50.8?i çocuğun boşanmayı engellemede önemli faktör olduğunu belirtmiştir. Kadınların %84,6?sı, erkeklerin %86,7?si zinayı; kadınların %52,9?u, erkeklerin %57,8?i akıl hastalığını; kadınların %48,6?sı, erkeklerin %45?i suç işleme-haysiyetsiz hayat kurmayı boşanma sebebi görmektedir. Katılanların %55.7?si onur kırıcı davranışın boşanma sebebi olabileceğini; %57.4?ü nafaka istemenin yasal hak olduğunu düşünmektedir. Kadınların %59,7?si, erkeklerin %60,6?sı habersiz misafir çağırmayı; kadınların %57,6?sı, erkeklerin %65,1?i izinsiz dışarı çıkmayı; kadınların %31,9?u, erkeklerin %37,3?ü izinsiz alışveriş yapmayı kadını dövme sebebi görmektedir. Kadınların %71.1?inin, erkeklerin %80.9?unun yaşamında hiç depresyon yaşamadığını ifade etmiştir. Algılan stres ölçeğine göre Kadınların %52,9?unun, erkeklerin %52,5?inin orta düzeyde, diğerlerinin yüksek düzeyde stresli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in a descriptive manner to investigate general knowledge level on attitudes of candidates of marriage towards the legal rights of women. The population consists of 5538 people who have applied for marriage in Şehitkamil district of Gaziantep; the sample consists of 1118 participants who have accepted to attend the study during May and July. Data has been analyzed by SPSS 13.0. According to the findings; %41,6 of females are between ages 15-19 while %51,2 of males are between ages 20-24. Among all, %57,8 of females and %65,5 of males are high-school graduates; %61,9 of females are nonemployed while %51 of males are labourers;%54,8 of males have social insurance (SSK). It is also found that %86,4 of females and %85,3 of males are from Gaziantep. %57,5 of females and %51,9 of males have expressed that the expenses of children should be covered by parents; %46,2 of females and %47,4 of males have stated that family elders should give the names of newborn babies; %49,7 of females and %47,7 of males have stated that bringing up is the duty of parents. %60,5 of females and %53,9 of males have expressed that they know about prenup; %64,2 of females and %59 of males have stated that they will have religious marriage ceremony. %84,1 of females and %78,4 of males believe in equality of women and men. Among all; %77,3 of participants think that women can get married between the ages 15-18; %50,8 of them think that child is a factor preventing divorce; %55,7 of them think that indignity can be a ground for divorce; %57,4 of them consider allimony as a legal right. According to %59,7 of females and %60,6 of males inviting guest without informing spouse is an excuse for battery; %57,6 of females and %65,1 of males accept going out without spouse?s permission as an excuse for battery; %31,9 of females and %37,3 of males consider going shopping without permission as an excuse for battery. %84,6 of females and %86,7 of males accept adultery as a reason for divorce while %52,9 of females and %57,8 of males consider mental illness as a reason for divorce; %48,6 of females and %45 of males think committing crime-having a disreputable life as the reasons for divorce. It is determined that %71,1 of females and %80,9 of males have never experienced a depression; %52,9 of females and %52,5 of males are stressful at a medium level while the rest have high level of stress.