İlk gün kolostrumunda immünglobulin a, immünglobulin M düzeyleri ve oksidatif kapasitelerin annenin yaşı, doğum sayısı, bebek cinsiyeti ile ilişkisinin araştırılması
Determination of colostrum immunoglobulin a,immunoglobulin M concentrations and oxidative capacity, effect of maternal age, parity and infant gender in the first day of lactation
- Tez No: 347737
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, İmmünglobulin, Kolostrum, Total oksidan, Total antioksidan, Breast milk, Colostrum, Immunoglobulin, Total oxidant, Total antioxidant
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kolostrum, yapısında bulunan immünglobulinler, antioksidanlar ve diğer çok sayıdaki savunma elemanlarını konsantre şekilde bulunduran bebekler için ilk savunmada görev alan yaşam destekleyici bir sıvıdır. Bu çalışmada laktasyonun ilk günü, sabah 10:00-12:00 saatleri arasında annelerden alınan kolostrumda TAK, TOK, OSİ, İgA ve İgM düzeylerini belirlemeyi, ayrıca tüm bu parametrelerin anne doğum sayısı, anne doğum yaşı ve bebek cinsiyeti ile ilişkili olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, toplam 90 anneden alınan kolostrum örnekleri santrifüj aşamalarından geçirilerek pellet ve yağ tabakası ayrıldıktan sonra kolostrum serumu haline gelen örneklerde gerçekleştirilmiştir. Kolostrum TAK, TOK ve OSİ değerleri, otomatik bir analizörde, İgA ve İgM ölçümleri ise tam otomatik nefelometre ölçülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen verilerle laktasyonun ilk 24 saatinde meme bezlerinden salgılanan kolostrum örneklerinde TAK, TOK, OSİ değerleri ve bu değerlerin anne doğum sayısı, anne doğum yaşı ve bebek cinsiyeti ile ilişkisi, ayrıca kolostrum İgA ve İgM değerlerinin bebek cinsiyetine göre değişiklik gösterebileceği ilk kez tanımlanmış oldu. Yapılan ölçümlerde kolostrum TAK seviyesi, anne doğum sayısı, anne doğum yaşı ve bebek cinsiyeti ile anlamlı bir değişiklik göstermezken, TOK ve OSİ değerleri 18-30 yaşında doğum yapan annelerde, 30 yaşından sonra doğum yapanlara göre anlamlı şekilde daha düşük bir seviyede bulundu. Kolostrum İgA ve İgM değerleri primipar annelerde multipar annelere oranla anlamlı şekilde daha yüksek bulunurken, anne yaşı ile herhangi bir değişiklik görülmedi. Ayrıca kız bebeklerin emzirildiği kolostrumda erkek bebeklere oranla anlamlı şekilde yüksek İgA ve İgM değerleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
Colostrum contains consantrated immunoglobulins, antioxidants and many other immune components and it is a life supporting liquid for the first defense of neonates. The aims of this study were to determine level of total antioxidant capacity (TAC), total oxidant capacity (TOC), oxidative stress index (OSI), concentration of IgA and IgM in the colostrum from mothers, which is taken in the first day of lactation and at times between 10:00-12:00 a.m. It was also aimed if there is any relationship between all these parameters and maternal age, maternal parity and infant gender. The analysis was performed in serum samples of colostrum, which were collected from 90 mothers. Values of TAC, TOC and OSI were measured using an automatic analyzer with kits. IgA and IgM measurements were performed using commercially available IgA and IgM kits by fully automated nephelometry. With data obtained from this study, relationship between levels of TAC, TOC, OSI in the first 24 hours of lactation and maternal age, parity and infant gender and also concantrations of IgA and IgM could change dependency on the gender of the infant have for the first time been documented. But, mothers of 18 to 30 years old ages have significantly lower colostrum TOC and OSI level compared with the mother of older than 30 years old age. IgA and IgM values of primiparous mother?s colostrum significantly higher than those in multiparous mothers, while there were no correlation between the age of the mother and concentration of IgA and IgM. Also significantly higher colostrum IgA, and IgM values were obtained in the female infants fed colostrum than male?s fed.