Total ve parsiyel dişsiz modellerde cerrahi rehber kullanılarak ve kullanılmadan yerleştirilen implantlarla ilgili üç boyutlu bir değerlendirme
A three dimensional evaluation of implants which are placed by using surgical guide or not using in the total and partial edentulous models
  1. Tez No: 347790
  2. Yazar: ÖZGE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASRİYE MOCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi rehber, diş implantı, dişsizlik, 3 boyutlu, görüntü işleme, bilgisayar destekli, Surgical guide, dental implant, edentulous, 3 dimensional, image processing, computer assisted
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İmplant destekli protetik restorasyonlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri implant desteklerin açı ve lokalizasyonunun estetik ve biyomekanik sorunlara neden olacak şekilde uygunsuz olmasıdır. Son yıllarda geliştirilen bilgisayar programı ile yapılan planlama ve bu planlamaya uygun cerrahi stentler ile uygulamaların başarısının arttırılması amaçlanmaktadır. Çalışmada 2000 dental implant uygulaması deneyimine sahip 5 ağız, diş ve çene cerrahı, 5 prostodontist ve 5 pratisyen hekim yer almıştır. Fantom laboratuvarında modellere sabitlenen çenelerde total dişsiz ve Kennedy Class I çift taraflı kanin sonrası dişsiz vaka senaryosu sunuldu. Hekimlerden total dişsiz çeneye kaninler bölgesine gelecek şekilde 2?şer implant yuvası, serbest sonlu Kenedy Class I çeneye de sağ 1. premolar ve 1. molar diş hizasına gelecek şekilde 2?şer implant yuvası hazırlamaları istendi. Cerrahi stentlerle ve geleneksel yöntemlerle açılan implant yuvalarının dental implantoloji eğitimi de göz önüne alınarak planlamadaki değerlerle olan açısal, koronel, apikal ve vertikal sapmaları, implant ve dişle olan mesafe sapmaları istatistiksel olarak değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede her iki senaryoda da stereolithografik cerrahi stent kullanımı geleneksel yönteme göre tüm hekim gruplarında daha başarılı bulunmuştur. Hekimler arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen geleneksel yöntemde pratisyen hekimlerin değerlerindeki sapmalar diğer branşlardakinden daha yüksektir. Bu nedenlerle dental implantoloji eğitiminin yaygın ve örgün hale getirilmesi, cerrahi stent kullanılmasının genel pratiğe taşınması ve deneyim eklenmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of implant supported prosthesis is the improper angle and localization of implants which may encounter some esthetic and biomechanical problems. Increasing the succes of the application is provided by the help of recently improved computer programmes and application of surgical guides which are fabricated according to the aimed plan. Study has been involved 5 oral and maxillofacial surgeon, 5 prostodontist and 5 general practitioner which are experienced in implant dentistry with 2000 implant operation. Total edentulous and partial edentulous (Kennedy Class I) cases scenario was presented for jaws fixed models in phantom laboratory. Physicians were asked to prepare two implant slots in canines in the total edentulous models and two implant slots in the right first premolar and right first molar in the partial edentulous models. Angular, coronal, apical and vertical deviations, the deviations of the distance to dental implants and tooth in drop implant slots with using surgical guide and not using were evaluated statistically taking into consideration the implant training. The use of surgical guide was found successful according to the evaluation in both scenarios in all physician groups. Although there is no statistically significant difference among physicians, general practitioners? deviation values were higher than the others in the traditional method. For these reasons, dental implantology to make formal and non-formal education, the use of surgical guide to handle of general practice and adding experience are important.