Siloran bazlı bir kompozitin mıkrosızıntı, yüzey sertliği ve düzgünlüğü üzerinde farklı ışık cihazlarının etkileri
Effect of different curing units on microleakage, surface hardness and surface roughness of a silorane based composite
- Tez No: 347791
 - Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKAY
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Filtek siloran kompozit, ışık cihazları, mikrosızıntı, yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği, Filtek siloran composite, curing units, microleakage, surface hardness, surface roughness
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, siloran bazlı kompozitin farklı tip ışık cihazlarıyla polimerize edildikten sonra mikrosızıntı, yüzey sertliği ve yüzey düzgünlüğü açısından en iyi sonuçların elde edileceği ışık cihazının saptanmasıdır. Mikrosızıntı testleri için 60 adet çürüksüz insan premolar dişi kullanıldı. Bu 60 dişe kutu kavite açıldı ve dişler filtek siloran kompozitle restore edildi. Örneklerin 30?u halojen ışık cihazıyla, 30?u da LED ışık cihazıyla polimerize edildi. Ardından boya penetrasyon tekniğiyle sızıntı testi uygulandı. Gruplardan elde edilen skorların karşılaştırmasında ?2 (ki-kare) testi kullanıldı. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Yüzey sertliği testleri için 60 adet 5mm çapında, 2mm derinliğinde Filtek Siloran kompozit örnek hazırlandı. Bu örneklerden 30?u halojen ışık cihazıyla, 30?u LED ışık cihazıyla polimerize edildikten sonra 3?er alt gruba ayrıldı. 1. Grup şeffaf matrix bandı karşısında bitirilirken, 2. Gruplar po-go bitirme ve cila sistemi karşısında, 3. Gruplar da sof-lex bitirme ve cila diskleri karşısında bitirildi. Örneklerin tümünün yüzeyinden 3 ayrı noktadan Vicker?s sertlik ölçüm cihazı ile ölçüm yapıldı. Tek yönlü ANOVA testi kullanılarak yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda alt gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p< 0.05). İki farklı ışık cihazının karşılaştırılmasında Unpaired t-testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p> 0.05). Yüzey pürüzlülüğü testleri için 60 adet 5mm çapında, 2mm derinliğinde Filtek Siloran kompozit örnek hazırlandı. Bu örneklerden 30?u halojen ışık cihazıyla, 30?u LED ışık cihazıyla polimerize edildikten sonra 3?er alt gruba ayrıldı. 1. Grup şeffaf matrix bandı karşısında bitirilirken, 2. Gruplar po-go bitirme ve cila sistemi karşısında, 3. Gruplar da sof-lex bitirme ve cila diskleri karşısında bitirildi. Örneklerin ortalama yüzey pürüzlülüğü değerleri (Ra) profilometre kullanılarak değerlendirildi. Tek yönlü ANOVA testi kullanılarak yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda, kontrol grubu (grup A), deney gruplarından (grup B ve C) istatistiksel olarak anlamlı farklılığa sahip bulundu. İki farklı ışık cihazının karşılaştırılmasında Unpaired t-testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p> 0.05).
Özet (Çeviri)
Aim of this study was to determine the light curing unit which would give us the best results about mikroleakage, surface hardness and surface roughness after curing siloran basen composite with different curing units. 60 non-carious human premolar teeth used for microleakage tests. Box cavities were prepared on 60 teeth and teeth were restored with Filtek siloran composite resin. 30 of the samples were polimerized with halojen curing unit and the other 30 were polimerized with LED units. After that, leakage test was achieved by dye penetration tecnique. ?2 was used for comparing the scores that achieved from groups. There was no significant difference between groups according to statistical analysises (p>0.05). 5 mm diameter, 2mm depth, 60 filtek silorane composite samples were prepared for surface hardness tests. 30 of these samples were polimerized by halojen curing units and the other 30 samples were polimerised by LED curing unit. Samples were diveded 3 sub-groups. First group was finished by mylar matrix, 2. Group was finished by po-go finishing system, 3. Group was finished by sof-lex finishing and polishing system. At three different points of the samples surfaces were evaluated by vicker?s hardness device. There was no signifacant difference between sub-groups after statictical considerations using one way anova test (p>0.05). unpaired t-test was used for comparing two different curing units and there was no no signifacant difference (p>0.05). 5 mm diameter, 2mm depth, 60 filtek silorane composite samples were prepared for surface roughness tests. 30 of these samples were polimerized by halojen curing units and the other 30 samples were polimerised by LED curing unit. Samples were diveded 3 sub-groups. First group was finished by mylar matrix, 2. Group was finished by po-go finishing system, 3. Group was finished by sof-lex finishing and polishing system. Mean surface roughness parameters (Ra) of samples were evaluated by using profilometer. after statistical considerations using one way anova test, control groups (group A) were statistically different than test groups (group B and C). Unpaired t-test was used for comparing two different curing units and there was no no signifacant difference (p>0.05).