Alt gömülü 3. molar operasyonlarında, trombositten zengin fibrin uygulamasının işlem sonrası ağrı ve ödem üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of platelet rich fibrin on postoperative edama and pain after impacted mandibular 3TH molar surgery
- Tez No: 347796
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT BORA SAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alt gömülü yirmi yaş dişi, Postoperatif Ağrı, Postoperatif Ödem, Trombositten Zengin Fibrin, Impacted Lower Third Molar, Platelet Rich Fibrin, Postoperative Pain, Postoperative Swelling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Alt Gömülü 3. Molar Operasyonlarında, Trombositten Zengin Fibrin Uygulamasının İşlem Sonrası Ağrı ve Ödem Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Bu çalışma diş hekimliğinde birçok alanda kullanılan Trombositten Zengin Fibrin (PRF)'in alt gömülü yirmi yaş cerrahisi sonrası oluşan ağrı ve ödem üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız simetrik Pell Gregory Sınıflaması'na göre Vertikal, Pozisyon A, Klass I pozisyonda alt yirmi yaş dişine sahip 30 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastaların alt gömülü yirmi yaş dişleri aynı anda çekilmiştir ve çekim soketinden biri boş bırakılıp diğerine ise PRF yerleştirilmiştir. İşlem sonrası ağrı 10 cm'lik VAS skalası ve altı alt kategoriden oluşan VRS skalası ile değerlendirlmiştir. İşlem sonrası ödem değerlendirilmesi için çeşitli anatomik noktalar arası mesafeler işlem öncesi, işlemden 48 saat ve 7 gün sonra ölçülerek yapılmıştır. Ayrıca ödem 0-ödem yok, 1-hafif ödem, 2-orta derecede ödem 3-şiddetli derecede ödem kategorilerinden oluşan VAS skalası ile de değerlendirilmiştir. Alınan sonuçların istatistiksel analizi SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Çalışmamızda PRF uygulamasının postoperatif ağrı üzerine etkilerini 10 cm'lik VAS ve 6 alt kategoriden oluşan VRS skalası ile incelediğimizde PRF'in postoperatif ağrı üzerine etkisinin olmadığı görülmüştür Çalışmamızda PRF uygulamasının postoperatif ödem üzerine etkileri incelendiğinde yüz ölçüm noktaları değerlendirilmesi sonucu PRF uygulamasının herhangi bir etkisinin olmadığı ancak VAS ödem değerlendirilmesinde PRF uygulamasının ödemi azalttığı görülmüştür. Literatüre göre lökositlerin inflamasyonu arttırdığı bildirilmesine rağmen çalışmamızda lökosit içeren PRF'in ödem oluşumunu arttırmadığı ayrıca VAS değerleri göz önüne alındığında ödem oluşumunu azalttığı görülmüştür. Literatürde trombositten zengin ürünlerde lökositlerin varlığının inflamasyonu arttıracağından bahsedilmektedir. Lökosit içeren Trombositten Zengin Fibrin'in işlem sonrası ağrı ve ödemi etkilemediği görülmüştür. Çekim bölgesine uygulanacak Trombositten Zengin Fibrin'in işlem sonrası oluşacak infeksiyonu azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Platelet Rich Fibrin on Postoperative Edama and Pain After İmpacted Mandibular 3th Molar Surgery We evaulated the effects of platelet rich fibrin on postoperative edama and swelling after impacted third molar surgery which is used in dentistry in many therapy. We included 30 patient which had symmetric mandibular third molar in vertical, Positon A, Class I positions according to the Pell Gregory classification. Patient's two third molar were extracted in the same time then we put PRF in one side and we didn't put any thing in the other side. We planned to evaluate effects of PRF on postoperative swelling and pain after impacted lower third molar surgery. Postoperative pain was evaluated with ten centimeter long visual analog scale, verbal rating scale postoperative swelling was evaluated with visual analog scale and measerument of distances between topographic landmarks before surgery, 48 hour and seven day after surgery. SPSS 20.0 packaged software was used for the statistical analysis of results We examined the effects of the PRF application to the postoperative pain with the ten cm long VAS and the VRS scale that has six sub groups. According to visual anolog scale and verbal rating scale, PRF application has no effect on postoperative pain. Our study showed that PRF application doesn't effect postoperative swelling depending on face measurement statiscial analyses however PRF application decreased swelling according to VAS swelling analyses are lower in PRF treatment group than non-treatment group. According to literature leucocytes promote inflamation; but in our study we observed that PRF didn't increase swelling. Many articles emphasized that leucocyte inclusion in platelet rich products increases inflammation. In our study PRF, that contains high amount of leucocytes doesn't increase postoperative pain and postoperative swelling. PRF application in impacted tooth extraction sites reduces postoperative swelling and delayed ofset infections.