Erişkin erkek sıçanlarda organometalik fungusit maneb (manganez etilen - 1, 2-bisdihiokarbamat) ile oluşturulan testis hasari üzerine panaks ginseng'in etkisi
The effects of panax ginseng on testicular damage caused by organometalic funguside maneb on adult male rats
  1. Tez No: 347812
  2. Yazar: ÖZLEM ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Maneb, P.G, Sıçan, Testis, Maneb, Panax Ginseng, Rat, Testis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarım ve sanayide yaygın olarak kullanılan manganez içerikli Maneb testis dokusu ve hücreleri üzerinde toksik etki göstermektedir. Hücre ve dokular, oluşan bu toksik etkilerden P.G (P.G) gibi antioksidan sistemlerle korunabilirler. Bu çalışmamızda Maneb'in sıçan testisleri üzerindeki toksik etkisi üzerine P.G'in rolünü araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda, 28 adet Spraque-Dawley türü sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 7 erişkin erkek sıçan olacak şekilde kontrol, 30 mg/kg Maneb, 30 mg/kg Maneb + 200 mg/kg P.G ve 200 mg/kg P.G verilen grup olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deney öncesi ve sonunda vücut ağırlıkları, testis ağırlıkları ölçüldü ve karşılaştırmalar yapıldı. Sol testisler Bouin çözeltisi içerisine alındı ve rutin histolojik işlemlerden sonra bloklandı. Elde edilen parafin bloklardan 3 µm kalınlığında seri kesitler alındı ve kesitler Hematoksilen - Eozin, Periyodik Asit-Schiff + Hematoksilen ile boyanarak mikroskobik incelemeleri yapıldı. Vücut ve testis ağırlıkları açısından gruplar arasında önemli farklar gözlendi. Maneb'in testis ve vücut ağırlığını azalttığı, testiste seminifer tübüllerde ve hücrelerde hasara yol açtığı, ayrıca spermatogenezi durdurduğu gözlendi. Ancak bu hasar Maneb + P.G verilen gruplarda daha az olduğu gözlendi. Bulgularımız doğrultusunda, Maneb'e bağlı olarak testis dokusunda meydana gelen toksik etkinin P.G ile önlenebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Maneb, containing mangenese, is used in agriculture and industry, and has toxic effects on testiculer tissue. These tissues can be protected by antioxidant agents like panax ginseng. In this study, we aimed to search protective effects of panax ginseng on rat's testicular tissue damaged caused by Maneb. We used 28 Spraque-Dawley rats in our study. Rats were divided into 4 groups having 7 rats in each; control group, 30 mg/kg Maneb, 30 mg/kg Maneb + 200 mg/kg P.G and 200 mg/kg P.G used groups. Body and testicular weights of rats were measured before and after the experiment and compared to each other. The Left testicles were put into boin solution and blocked after routine histological proceses. 3 µm series of slices were taken from paraffin blocks and observed under microscope following Hematoksilen - Eozin, Periodic Asit-Schiff + Hematoksilen stainings. Significant changes were among observed groups in terms of their body and testicular weights. We observed that, Maneb reduced body and testicular weight, interfered testicular cells and seminifer tubules and aborted spermatogenesis, but P. ginseng application was reduced all of these adverse effects. In conclusion, according to our evidences, P. ginseng may prevent toxic effects of Maneb the testicular tissue.